Op Zoekbijbaan.nl kun je direct zoeken in 639 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale bijbaan en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Zoekbijbaan.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Nieuwsberichten

Persberichten | Columns

Babygeur goed voor vrouwelijk brein

Dinsdag 24 september 2013 - Sharon Kardjo

Vrouwen smelten werkelijk helemaal als ze baby’s zien. Wetenschappers hebben onderzocht waardoor dit komt en hebben hier een verklaring voor. Het blijkt namelijk dat de geur van pasgeboren baby’s het brein van vrouwen activeert.

De hersenen van vrouwen worden actief als ze de geur van een klein hummeltje ruiken. Het beloningscentrum van vrouwen maakt dan namelijk het stofje dopamine aan. Deze stof komt ook vrij bij activiteiten zoals: seks, eten en drinken.

Er deden ongeveer 15 vrouwen aan het onderzoek mee. Zowel vrouwen met kinderen als vrouwen zonder kinderen. De vrouwen werden geconfronteerd met een babypyjama die twee dagen eerder werd gedragen door een pasgeboren baby. Tegelijkertijd bekeken wetenschappers de hersenscans van deze vrouwen. Het bleek dat de brein van vrouwen met kinderen het meest actief was.

Wetenschappers hebben nog niet kunnen achterhalen waarom het brein actiever is bij moeders dan het brein van vrouwen zonder kinderen.

"Het kan zijn dat een bevalling zorgt voor hormonale veranderingen in de hersenen die van invloed zijn op het beloningssysteem, maar misschien komt het ook door de ervaringen die moeders opdoen", vertelt Hoofdonderzoeker Johannes Frasnelli.

Bron: NU.nl