Op Zoekbijbaan.nl kun je direct zoeken in 820 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale bijbaan en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Zoekbijbaan.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Nieuwsberichten

Persberichten | Columns

Dromen zijn bedrog

Maandag 8 april 2013 - Charlotte Portielje

Dat dromen bedrog zouden zijn, kan soms een opluchting zijn en soms een teleurstelling. Waarschijnlijk is het ook vaak voorgekomen dat je jouw droom niet precies kan herinneren of dat je hem helemaal bent vergeten. Japanse wetenschappers slagen erin om nu al onze dromen terug te kunnen lezen via een computer.

Je droom programmeren via de computer, anders gezegd ‘de dromenvanger’ is een nieuwe uitvinding. Het gaat om de belangrijkste aandachtspunten in je droom, dus niet alle details zitten erbij in begrepen. De Japanse wetenschappers begonnen met het scannen van het brein van vrijwilligers terwijl ze sliepen. Elke 6 a 7 minuten werden de vrijwilligers wakker gemaakt en beschreven ze wat ze hadden gedroomd. Na het vertellen van 200 dromen per persoon vonden de wetenschappers het voldoende.

De wetenschappers koppelde de gekregen gegevens aan 20 hoofdcategorieën (vb. mannen, vrouwen, dieren, auto’s etc.). Vervolgens kregen de onderzoekers het voor elkaar om meer dan de helft van de dromen goed te analyseren. Het analyseren moet nog verbeterd worden om meer details te kunnen achterhalen. Maar waarschijnlijk gaat dat niet lang duren. Zelfs droomexpert Robert Stickgold is verrast van het resultaat. Robert: 'Tot deze uitvinding was er eigenlijk nog geen bewijs dat we onze dromen niet zelf verzonnen als we wakker worden’, dus ook dat is een nieuwe uitkomst.

 

Bron: AD