Op Zoekbijbaan.nl kun je direct zoeken in 695 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale bijbaan en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Zoekbijbaan.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Nieuwsberichten

Persberichten | Columns

Regionale verschillen in arbeidsdeelname erg hoog

Woensdag 4 juni 2014 - Sanne Hofman

Uit de nieuwe Atlas voor gemeenten over het thema economie en arbeidsmarkt blijkt dat de regionale verschillen in arbeidsdeelname in Nederland erg groot zijn. De laatste jaren zijn deze verschillen alleen nog maar groter geworden. In de grensregio’s en in de regio Rotterdam is de arbeidsparticipatie het laagst. Dit is volgens de Atlas te wijten aan het hogere aantal laagopgeleiden en het weinig werk in die regio’s.

In de nieuwe Atlas wordt de netto participatiegraad per regio uitvoerig berekend en omschreven. Er wordt ook gekeken naar anderen punten op het gebied van bevolking en arbeidsmarkt van de in totaal 50 grootste gemeenten van Nederland. De netto participatiegraad houdt in: het aandeel van alle 15 tot en met 64 jarigen dat meer dan 12 uur per week werkt, ,met of zonder steun van de overheid.


De cijfers
In de nieuwe Atlas zijn ook cijfers te vinden over de totale beroepsbevolking van Nederland. 65,2 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is werkzaam zonder steun van de overheid. Dit percentage is vergeleken met voorgaande jaren gedaald. In 2008 lag dit percentage namelijk nog op 67,3 procent. Uit de verdere cijfers blijkt dat de verschillen in arbeidsdeelname in de verschillende gemeenten erg groot kunnen zijn.

In Haarlem is de netto participatiegraad het hoogst, namelijk 72,9 procent van de beroepsbevolking is daar meer dan 12 uur per week aan het werk. De gemeente Haarlem wordt gevolgd door Hilversum met een netto participatiegraad van 72 procent, Deventer (71,5 procent), Alphen aan de Rijn (70,9 procent) en Velsen (70,6 procent).

De gemeenten met de laagste netto participatiegraden zijn Enschede (56,5 procent), Heerlen (58,1 procent), Maastricht (59,1 procent), Vlaardingen (60,9 procent) en Groningen (61,1 procent).


Oorzaken
De grote vraag luidt: hoe komt het dat deze regionale verschillen zo groot zijn en lijken te groeien? Ten eerste komt dat natuurlijk door de hoeveelheid werk dat wordt aangeboden in een gemeente. Wat ook blijkt uit verschillende onderzoeken is dat het opleidingsniveau van de mensen in een gemeente een grote rol speelt. Onder laagopgeleiden is de participatiegraad de laatste jaren gedaald tot 45 procent terwijl de participatiegraad van de hoogopgeleide beroepsbevolking ruim 83 procent is.


Bron: RTL nieuws
 


Bookmark dit artikel:
| Feed bekijken | Toon alle