Op Zoekbijbaan.nl kun je direct zoeken in 692 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale bijbaan en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Zoekbijbaan.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Nieuwsberichten

Persberichten | Columns

Sollicitatietips

Donderdag 1 oktober 2015 - Esmee

Een sollicitatieprocedure is voor veel mensen moeilijk en vaak zijn mensen ook zenuwachtig voor een sollicitatie. Om jullie te helpen de sollicitatie wat aangenamer en makkelijk te maken, volgen hier een aantal sollicitatietips.

Het voorbereiden van een sollicitatie:

1.     Lees de vacature goed door: het is belangrijk dat je weet wat het bedrijf zoekt in een kandidaat, wat de werkzaamheden zijn etc. Er kunnen hier namelijk vragen over gesteld worden.

2.     Weet wat voor bedrijf het is: wanneer je naar een sollicitatiegesprek gaat is het belangrijk dat je weet bij wat voor soort bedrijf je gaat solliciteren, wat het bedrijf doet, wie de baas en/of managers zijn, de afdelingen etc. Hierdoor komt je geïnteresseerder over.

3.     Bereid je voor op vragen die gesteld kunnen worden: als je al bepaalde vragen hebt voorbereid, dan heb je vaak ook al een goed antwoord klaar. Dat zorgt ervoor dat je een uitgebreid antwoord kan geven en dan je niet lang hoeft na te denken.

4.     Bereid eventueel zelf ook vragen voor die jij kunt stellen: als je nog vragen hebt over het bedrijf, de functie, de werkzaamheden etc. bereid deze dan voor.

5.     Bereid een korte pitch voor, om jezelf voor te stellen: vertel wie je bent, waar je woont, wat je goed eigenschappen zijn, wat je vaardigheden zijn etc. Zorg er wel voor dat dit kort is en geen langdradig verhaal!

6.     Als laatste voorbereiding: print je CV uit. Er is een grote kans dat het bedrijf jou CV al heeft uitgeprint. Doe dit zelf ook voor de zekerheid, anders heb je al gelijk een klein minpuntje, als het bedrijf jou CV niet heeft uitgeprint.

 

Wat draag ik naar mijn sollicitatiegesprek?

De kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek is altijd lastig, je wil er niet te netjes uitzien, maar ook niet te casual. Bij sommige bedrijven is een pak een vereiste en bij andere bedrijven mag je je gewoon casual kleden. Zorg er dus voor dat je minimaal een nette spijkerbroek aan hebt, met daarop een overhemd/blouse en/of colbert. Zorg er ook altijd voor dat je kleding schoon en gestreken is. Het is ook belangrijk dat je uiterlijk er verzorgt uitziet. Voor de dames met lang haar: haar vast ziet er een stuk verzorgder uit dan haar los.

 

Wat je écht niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek:

- Te laat komen.

- Kauwgom kauwen.

- Een gesprek onderbreken

- Je gesprekspartner met jij/je aanspreken. (Tenzij het  gezegd wordt dat het mag)

- Negatief/ arrogant zijn.


Bookmark dit artikel:
| Feed bekijken | Toon alle