Op Zoekbijbaan.nl kun je direct zoeken in 839 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale bijbaan en solliciteer direct online!

Welkom bezoeker, heb je al een profiel op Zoekbijbaan.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Nieuwsberichten

Persberichten | Columns

Werkloosheid daalt, overheidstekort krimpt, economie groeit

Vrijdag 6 maart 2015 - Sven de Haas

Langzaam maar zeker blijft de Nederlandse economie groeien. Uit de laatste prognose van het Centraal Planbureau blijkt dat de economische groei in 2015, 1,7% zal zijn. De lage koers van de euro, ten opzichte van de dollar, wordt als een belangrijke factor genoemd.

Dit is gunstig voor de Nederlandse export en dus gunstig voor de economische groei. Ook de lage olieprijzen en de lage inflatie hebben hier een positief effect op. Hierdoor hebben Nederlandse bedrijven en consumenten meer te besteden.

Ook het overheidstekort krimpt dit jaar. Deze zal uitkomen op 1,8%. Volgens minister Dijsselbloem van financiŽn is dit het gevolg van de bezuinigingen die eerder doorgevoerd. Het tekort had nog verder kunnen dalen, maar de overheid loopt veel geld mis doordat er komend jaar minder aardgas wordt gewonnen. Dit is een bewuste keuze, nadat de provincie Groningen verscheidene keren werd getroffen door aardbevingen, als gevolg van aardgasboringen.

Het Centraal planbureau gaf ook aan dat de werkloosheid dit jaar licht daalt, ondanks dat de werkloosheid onlangs weer licht steeg.

Bron: NRC.nl