4.970 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


10 simpele tips om jou sollicitatie succesvol te laten verlopen

Donderdag 21 september 2017 - Yvo

Iedereen krijgt ermee te maken voor, tijdens of na zijn studie en sommigen zijn er zenuwachtiger voor dan anderen. Namelijk het solliciteren naar die perfecte baan of stage. Je stuurt een motivatie en cv op naar een potentiŽle werkgever en daarna mag je wel of niet op gesprek met een recruiter. Maar wat is nu het handigste om te doen bij een sollicitatieprocedure, hier wordt veelvuldig over gespeculeerd op het internet. Maar wat is nu beter om te horen van echt recruiters uit het bedrijfsleven wat het handigste is bij een sollicitatie? Medewerkers van onder andere Bolletje en drukwerkdeal.nl gaven aan wat zij belangrijk vinden in een sollicitatie en daar kwamen de volgende 10 zaken uit.

1. Verzorgd uiterlijk
Voor veel sollicitanten is het al een logische zaak om er verzorgd uit te zien maar sommige komen alsnog onverzorgd op het gesprek aan. Dit is vooral bij banen waarin je met klanten werkt een echt no-go. Dus voordat je naar het gesprek gaat haal als man even een scheermesje over je heen en doe als vrouw niet te veel make-up op.
2. Ken het bedrijf en de historie † † † † † † ††
Voordat je naar het gesprek gaat zorg er dan voor dat je een aantal belangrijke dingen weet over het bedrijf. Zaken als de kernwaarden en de geschiedenis van het bedrijf kunnen belangrijk zijn bij eventuele vragen die je worden gesteld. Ook bij de motivatiebrief kan het erg opvallen als je al veel weet over het bedrijf.
3. Zeg wat je wilt zeggen in het gesprek
Als je politiek correcte antwoorden geeft op vragen van de recruiter kan dit vaak juist een averechtse werking hebben. Een goede recruiter prikt makkelijk door de geijkte antwoorden heen en ziet daarachter dat je inhoudelijk niet sterk genoeg bent. Zorg dus dat je je mening geeft en zegt wat je wil zeggen.
4. Zorg dat je vooruit denkt
Denk van tevoren na over vragen over hoe jij je toekomst ziet. Dit zal geheid worden gevraagd en hier kun je je dus makkelijk op voorbereiden. In deze tip is het wederom belangrijk dat je echt zegt wat je in je toekomst wilt, en niet iets gaat vertellen waar je niet achter staat.
5. Doe relevante zaken naast je studie
Dit wordt als een van de meest aangename zaken ervaren bij een sollicitatie. Zorg ervoor dat je naast je studie andere dingen doet die je cv ook versterken. Denk hierbij aan een relevante bijbaan of een bestuurstaak binnen een vereniging. Je onderscheidt je namelijk pas echt wanneer je dingen hebt geleerd die ze je niet op je studie voorschotelen.
6. Geef goede uitleg voor gemaakte keuzes
Zorg ervoor dat je keuzes die je hebt gemaakt in het verleden. Recruiters weten namelijk vaak meer over je dan je denkt. Dus als je een jaar hebt rondgereisd of je bent een keer gestopt met je stage, geef dan aan waarom je dit hebt gedaan en waarom dit beter was voor je ontwikkeling. Hierbij is het ook weer belangrijk dat je tip 3 in je achterhoofd houdt.
7. Blijf eigentijds
Veel bedrijven willen graag jongeren in hun bedrijf hebben omdat zij met een frisse blik naar problemen kunnen kijken. Zorg dus dat jij je niet teveel laat belemmeren door wat mensen zien als normaal of de bedoeling. Als je bijvoorbeeld heel graag een baan wilt bij dat ene bedrijf, ga er dan gewoon eens langs in plaats van de standaard sollicitatie procedure.
8. Geef je mening
Tijdens een sollicitatiegesprek is het niet erg om af en toe je mening te geven over zaken die de recruiter je voorlegt, of die binnen het bedrijf gaande zijn. Zorg er alleen voor dat je niet te eigenwijs overkomt, want dit valt vaak juist in verkeerde toonaarde.
9. Gebruik mensen om je heen
Het is vaak handig als jij bij een bedrijf via via al bekend bent. Wanneer mensen binnen het bedrijf jou kunnen aanbevelen heb je al vaak een stapje voor op andere sollicitanten. Zo heeft de recruiter namelijk een goed beeld van jou en val je meteen wat meer op tussen de anderen.
10. Origineel cv
Met een infographic of een filmpje is de mogelijkheid om je te onderscheiden een flink stuk groter dan wanneer je een cv op een simpel A4’tje hebt staan. Let wel op, een origineel cv kan niet altijd zakelijk staan en dat is bij sommige bedrijven soms meer nodig dan originaliteit.†