3.219 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


16-jarigen mogen niks meer

Vrijdag 23 november 2012 - Merely van der Drift

De Nederlandse jongeren waren in rep en roer. De alcohol van onder de 15 procent ging van de leeftijd 16 naar 18. Pubers die net 16 waren, mogen nu nog twee jaar wachten. De ministers waren alleen nog niet klaar met nieuwe plannen. De consumptie van sigaretten gaat ook naar 18 jaar.

Alcoholische dranken onder de 15 procent kon je altijd gewoon in de supermarkt halen. Met geluk zat er een makkelijke caissière, dus kon je op je 15de al aan de Passoa, Smirnoff en zoete troep. Het aantal comazuipers werd steeds maar hoger en de tieners mochten thuis lekker voordrinken. Nou kan dat nog steeds, maar de ouders moeten nu de drank gaan halen. Alle alcohol wordt namelijk voor 18 jaar en ouder. Kunnen je hersenen nog even een paar jaartjes door groeien.

Het is een normaal straatbeeld. Jongeren met een sigaret tussen hun vingers en in hun mond. Ze beginnen steeds vroeger met roken en roken ook steeds meer. Mocht er een aantal jaar geleden niet meer gerookt worden in de horeca, zijn ze daar al snel weer vanaf gestapt. Al jaren wordt er gepleit voor een verhoging van de minimumleeftijd, maar tabakswinkels stribbelden altijd tegen. De tabaksbranche is nu over en pleitte zelf om de leeftijd te verhogen. Volgens onderzoek gaan jongeren minder snel roken, als ze het pas vanaf hun 18de kunnen doen. Dan is het niet stoer en interessant meer. De hele ministerraad was enthousiast. Ze proberen het plan nu zo snel mogelijk aan de Tweede kamer voor te stellen, in de hoop dat het ook wordt ingevoerd.

Bron: ad.nl