3.154 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


35 procent van de studenten hoeft niet zelf boeken te betalen

Maandag 19 november 2012 - Merely van der Drift

Het studentenleven is duur. Je moet je studie betalen, je boeken, soms je reiskosten bekostigen en daarnaast wil je ook nog een leuk leven hebben, vol met leuke activiteiten. Helaas is niks gratis, dus moet je aardig wat geld neerleggen voor een goed diploma. Uit onderzoek van Studenten.net is gebleken dat 61 procent van de studenten zelf zijn collegegeld moet betalen.

Bij iets minder dan 40% wordt het schoolgeld voor hun betaald. Studenten die het zelf moeten betalen, werken veel naast hun school. Toch willen de meeste ouders wel iets voor hun kind betalen. 36 procent van de ondervraagden hoeft niet hun eigen zorgverzekering te betalen. Dit gaat waarschijnlijk wel veranderen wanneer de zorgtoeslag minder wordt.

Hoewel het aanbod van studentenkamers steeds minder wordt en de prijs van een kamer omhoog schiet, betaalt maar iets meer dan een tiende 400 euro of meer voor de kamer. Op de boodschappen wordt veel bespaard. 50% zegt minder dan 100 euro uit te geven met boodschappen doen. Ook met de belkosten wordt rekening gehouden, maar 9 procent heeft een maandelijkse rekening van 50 euro of meer. Ze gaan toch sneller voor de sim only-abonnementen of goedkope bundels.

Voor dit onderzoek zijn 1072 hbo- en wo-studenten ondervraagd.

Bron: studenten.net