4.051 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Acht zaken die je cv enorm verzwakken

Maandag 11 september 2017 - Yvo

Iedere student heeft er wel een om te kunnen solliciteren en je ervaringen bij te houden, het curriculum vitae alias het cv. Het kan je enorm helpen om die perfecte baan of stage binnen te slepen. Maar het kan ook een slechte uitwerking hebben op hoe de werkgever jou ziet. Maar wat zijn nou de grootste dooddoeners op een cv. Hieronder beschrijven we acht goede voorbeelden.

1. Het niet volledig invullen van de persoonlijke gegevens
Zorg ervoor dat je 100% zeker weet dat je alle relevante informatie over jezelf op je cv hebt staan. Als een bedrijf je cv leest en er staat alleen een adres en geen e-mail of telefoonnummer, dan is het lastig om je te bereiken. De geboortedatum is hierbij ook iets wat regelmatig wordt vergeten tijdens het maken van het cv. Maak desnoods een checklist waarop je alle personalia hebt staan zodat je zeker weet dat je niks vergeet.
2. ilovepluisje@hotmail.com of gamer23@live.com
Je ziet het nog enorm vaak voorbij komen, maar veel jongeren hebben de stoere naam uit hun jeugd nog in het e-mail adres staan. Maar aangezien het feit dat je in het verleden er op die manier echt bij hoorde, biedt dit geen garanties voor de toekomst. Zorg dus dat je dit aanpast of dat je alleen een zakelijke mail op je cv verwerkt zoals je schoolmail of een eigen adres.
3. Bijbanen beschrijven die niet van toepassing zijn
Als je al wat meer ervaring in het werkveld hebt opgedaan, is het niet meer persť nodig om je vroegere baantje als vakkenvuller of krantenbezorger te vermelden. Dit kan onprofessioneel overkomen op de werkgever bij wie je solliciteert. Als je toch een uitgebreider cv wilt hebben, geef dan alleen de functie aan en geen taakomschrijving.
4. Vermeld alleen relevante computerervaringen
Het ervaring hebben met internet en het versturen van e-mails is niet iets waarmee je jezelf gaat onderscheiden van andere sollicitanten. Dit is dus ook niet noodzakelijk om te vermelden op je cv. Vermeld alleen echt relevante informatie over je computerkwaliteiten op je cv, zoals het ervaring hebben met Photoshop of Indesign.†
5. Gebruik alle ruimte die je nodig hebt
Veel sollicitanten willen kostte wat het kost hun cv op een pagina zetten en gaan daardoor het lettertype verkleinen of zaken samenvoegen. Ook dit is geen goed idee omdat je cv hierdoor veel minder overzichtelijk overkomt bij de recruiter. Als je de cv toch wilt verkleinen, schrap dan voornamelijk irrelevante informatie. Want een werkgever heeft liever een overzichtelijke lange cv dan een onoverzichtelijke compacte.
6. Let op de spelling
Een groot struikelblok wat natuurlijk niet in deze lijst mag ontbreken is de spelling. Vele sollicitanten vallen direct door de mand op hun potentiŽle werkplek vanwege incorrecte spelling op het cv. Als je weet dat spelling niet je sterkste punt is, zorg er dan voor dat iemand je cv nog even na leest.
7. Geen motivatie
Een motivatiebrief stuur je bij je cv en die hoort dus niet op je cv. Een fout die regelmatig wordt gemaakt en ook een slechte indruk geeft bij de eerste sollicitatie. Dit kan een cv namelijk onnodig erg lang en onoverzichtelijk maken. Dit maakt je dus niet sterker in je sollicitatie.
8. Functietitels altijd vermelden
Zorg er te allen tijde voor dat je je functietitel vermeld op je cv. Dus niet alleen een omschrijving van je werkzaamheden. Als je dit doet zorg je ervoor dat de potentiŽle werkgever denkt dat je iets te verbergen hebt of dat je je cv mooier wilt laten lijken dan hij eigenlijk is. Geef dus altijd aan wat je functietitel was bij een van je vorige werkgevers.†