3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Afwijkend en slecht, maar zo goed

Maandag 21 november 2016 - Angelo

Een recente vacature van de vliegtuigmaatschappij Ryanair toont aan dat het bedrijf over een flinke dosis zelfspot bezit en hiermee op een humoristische wijze een briljante manier heeft gevonden om sollicitanten te werven

Voordat we tot de kern van het verhaal komen, moet ik iets ophelderen: je hebt slechte vacatures en je hebt slechte vacatures. Maar is een slechte vacature altijd slecht? Suggestief als dat de zin is, begrijp jij als lezer nu ook wel dat slecht niet per se slecht hoeft te zijn. Ik zal je middels de hieronder geplaatste alinea’s beide vormen van slecht uitleggen.

Slechte vacatures die slecht zijn

Deze vorm is, zoals de tussenkop al doet vermoeden, daadwerkelijk slecht. De vacature bestaat uit een statische lap tekst die nooit en te nimmer kan boeien noch overtuigen. De titel van de vacature beschrijft de functie; het is wat het is en de tekst, die de potentiele sollicitant moet overtuigen, bevat enkel een lijstje van vereiste en gewenste eigenschappen. Een tekst als “we bieden een inspirerende werkomgeving”, weet op deze manier geen gevoelige snaar te raken. Het is een typisch gevalletje van een verschil tussen een gewenste en een fysieke identiteit. Waar het bedrijf enorm inspirerend over wil komen, vertelt de tekst een ander verhaal. Hoewel dit natuurlijk niets zegt over de daadwerkelijke werkzaamheden, die misschien enorm leuk en inspirerend zijn, ontstaat er bij de lezer een compleet ander en negatief beeld. Belangrijk is echter dat je jezelf nooit moet laten afschikken door een oninteressant ogende vacature, de werkelijke werkzaamheden van de bijbaan zijn zeer waarschijnlijk anders.

Slechte vacatures die goed zijn

En dat brengt ons direct bij de vacature van Ryanair met als titel: “De slechtste baan van Ierland”. Omdat we gewend zijn dat een bedrijf zichzelf wil verkopen met een vacature, gaat deze titel volledig tegen ons verwachtingspatroon in. Door dit te doen, trekt de vacature onze aandacht en willen we verder lezen. De vacature begint vervolgens normaal met een omschrijving van de vereiste vaardigheden en eigenschappen om vervolgens volledig om te slaan.

Bij de vermelding van andere gewenste eigenschappen komen we punten tegen als:

∑†††††††† Een onzin aversie

∑†††††††† Een eigen collectie bedtijdverhaaltjes

∑†††††††† (Ego) massage vaardigheden

Hoewel de punten natuurlijk enorm humoristisch zijn, maken ze wel goed duidelijk wat voor een persoon het bedrijf graag op die functie zouden willen zien. Mensen die gekwalificeerd zijn voor de functie en over een goed gevoel voor humor beschikken, zullen nu sneller geneigd zijn om te solliciteren naar deze functie. Een saillant detail hierbij is dat de mensen die niet kunnen lachen om deze aanpak sowieso al niet geschikt zouden zijn voor de functie.

Indien je een wielrenner of een Manchester United supporter bent, hoef je echter niet te solliciteren omdat je dan automatisch niet in aanmerking komt. Aanvullend geeft de vacature aan dat je dan ook wordt opgespoord, wordt gemarteld en wordt neergeschoten.

Solliciteren is helaas niet meer mogelijk omdat de vacature om 18 november is verwijderd. Hoeveel wielrenners en Manchester United fans de vacature heeft opgeŽist, is nog onbekend.

bron: upinthesky.nl