4.649 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Agressie op de werkvloer zorgt voor meer ziekteverzuim

Maandag 1 oktober 2012 - Merely van der Drift

Je kunt niet zelf je collega’s kiezen en al helemaal niet de klanten met wie je te maken krijgt. Of je nou als conducteur werkt of als verpleegster, ruim een derde krijgt te maken met agressie op de werkvloer.

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat werknemers die met agressie te maken hebben gehad, sneller last hebben van gezondheidsproblemen, dan werknemers die hier nooit iets van gemerkt hebben. 2 procent van de werknemers die wel met interne agressie te maken hadden, heeft langdurig ziekteverzuim. Toch zie je een verschil tussen externe en interne agressie. Intern komt harder aan dan extern, bij extern heeft de helft ( 1 procent ) langdurig ziekteverzuim. Dit staat gelijk aan de werknemers die hier nooit last van hebben.

De slachtoffers van externe agressie hebben het liefste aanvullende maatregelen bij werkdruk en werkstress. Wel 64 % pleit hiervoor. Bij de interne slachtoffers vindt 22 procent dat er maatregelen tegen klanten moeten worden genomen. Eigenlijk is dit tegenstrijdig. Extern wil dat er maatregelen intern worden verricht en andersom.

Uiteindelijk denkt 65 procent van de niet-slachtoffers over vijf jaar nog bij hetzelfde bedrijf te werken, terwijl dit bij de externe slachtoffers maar 50 procent is. 64 procent van hun overweegt dan ook een andere baan.

Bron: CBS