4.702 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Bekijk je loonstrookje altijd!

Vrijdag 22 april 2016 - Gianna

Er kunnen wel eens fouten zitten in loonstrookjes en daarom is het van belang dat je deze ook altijd controleert. Maar hoe lees je een loonstrookje nou eigenlijk precies?

In de volgende vijf punten wordt uitgelegd waar je goed op moet letten.

1. Bovenste gedeelte van je loonstrookje
Een loonstrookje is opgedeeld in twee delen, waarvan het bovenste deel bestaat uit zakelijke gegevens. Hier staat je personeelsnummer, de betaalde periode, registratienummer voor je pensioen en het nummer waaronder je bij de salarisadministratie bent geregistreerd.

De afkorting 'hefk' staat voor de vraag of je heffingskorting krijgt. Het nummer achter 'IKV' is belangrijk voor de Belastingdienst en het UWV.


2. Controleer je bruto salaris
In het tweede deel staat bovenaan het lijstje je bruto salaris, ook wel onder het kopje ‘salaris’. Controleer altijd goed of dit hetzelfde bedrag is als vorige maand. Na 1 januari kan je salaris zijn gestegen waardoor het bedrag dan meer afwijkt.

Het woord ‘netto TWK resultaat’ kan bovenaan je salaris staat en dit betekent dat je extra geld hebt gekregen omdat er een herberekening van je salaris is gemaakt.

3. Controleer het aantal uren
Bekijk altijd goed of de uren goed zijn berekend, vooral wanneer je onregelmatig werkt of in ploegendienst. Ook bij veel overwerken moet je goed opletten. Deze uren kunnen later worden berekend of als ‘extra’ worden genoemd. Deze extra uren kunnen ook pas een paar maanden later bij je salaris worden verrekend. Tarieven van je overuren staan ook apart op je loonstrookje vermeld.

4. Controleer de aanvullende vergoedingen
Je kunt van je werk studiekosten of reisonkosten ontvangen. Deze zijn te vinden op je loonstrook onder ‘bijdrage auto’ of ‘representatieve verg’. Deze kunnen elke maand afwijken.

5. Wat betekenen al die andere posten?
Sommige afkortingen kunnen ook verschillen per loonstrook, neem bijvoorbeeld ‘Premie AOP’. Premie AOP staat voor premie voor je arbeidsongeschiktheidspensioen, dit is bij de mensen die voor de decentrale overheid werken. In het onderwijs wordt dit weer afgekort met ‘Premie AP’. Erg verwarrend dus en hier hopen ze in de toekomst ook wat aan te kunnen doen.

Als je weet welke loonstrookverwerker je werkgever gebruikt, kan je op de websites kijken naar de uitleg van afkortingen.

 

Bron: rtlnieuws.nl