4.971 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Beleggen, ver van je bed show of een slimme investering?

Donderdag 5 oktober 2017 - Yvo

Veel studenten hebben er wel eens van gehoord maar de eerste stap naar deze vorm van geld verdienen is vaak een moeilijke. Het beleggen wordt vaak gezien als een ver van mijn bed show aangezien het toch iets is voor vaak over intelligente mensen. Maar ongeacht je leeftijd of intelligentie niveau kan iedereen beleggen!

Die ene app op je telefoon die volgens jou niemand gebruikt kan je zo maar eens een smak geld opleveren! Beleggen is een simpel principe waarbij je aandelen aankoopt en deze weer verkoopt als ze meer waard worden. Maar het mechanisme wat hier achter zit is wel iets om over na te denken als je aan het grote belegavontuur begint. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je het best rendement kunt halen met beleggen.
 
Begin
 
Het handelen in aandelen is in principe een simpel mechanisme. Een bedrijf heeft geld nodig voor het uitvoeren van bepaalde projecten, bijvoorbeeld het kopen van nieuwe machines of het verbouwen van het kantoorpand. Om dit te kunnen realiseren brengen ze stukjes van hun bedrijf op de markt waardoor de koper gedeeltelijk eigenaar wordt van het desbetreffende bedrijf, dit stukje van het bedrijf wordt een aandeel genoemd. Met deze aandelen zou je dus kunnen gaan handelen. Als het bedrijf waar je aandeelhouder van bent namelijk goed loopt, er worden veel producten verkocht en de winst loopt op, dan wordt het bedrijf dus meer waard en daarmee ook jou aandelen. Als je deze dan verkoopt op het moment dat het bedrijf meer waard wordt dan kan je er meer geld voor krijgen dan dat je er voor hebt betaalt en maak je dus winst. 
Een andere manier waarmee je geld verdient op je aandelen is dat het bedrijf zelf winst maakt. Dan kan het bedrijf ervoor kiezen om dividend uit te keren. Dit is een gedeelte van de winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit kan op twee manieren worden gedaan. In de vorm van fysiek geld of in de vorm van meerdere aandelen in het bedrijf waar je dus weer mee kunt handelen. 
 
Handelen
 
Om te kunnen beginnen met handelen moet je eerst een effectenrekening openen. Dit doe je bij een bank of een andere beleggingsinstantie. Dan kun je beginnen met het binnenhalen van aandelen bij bedrijven waar jij vertrouwen in hebt. Dit kost je natuurlijk in het eerste opzicht geld, maar dit kun je met dividend of het verkopen van de aandelen weer terug verdienen. Daar kun je dan natuurlijk weer nieuwe aandelen mee kopen en zo vergroot je je vermogen.
 
Risico
 
Het is hierbij dus wel zaak dat je aandelen van een bedrijf koopt dat goed loopt zodat de waarde stijgt en niet aandelen van een bedrijf waarvan de waarde daalt. Hierbij kun je kiezen voor grote multinationals zoals Heineken, Coca Cola of Apple. Of je kunt risico nemen door een iets kleiner bedrijf te pakken dat net op de beurs is. Hierdoor hebben nog niet veel mensen aandelen in dit bedrijf en kun je de prijs erg opdrijven omdat heel veel mensen op dat moment de aandelen zouden willen hebben.  Dit risico is dus iets waar je zelf  voor kunt kiezen en waarmee je je investering naar een hoger plan kunt tillen. 
Beleggen is dus geheel op eigen risico en je kunt er ook makkelijk je geld mee verliezen. Maar op goede aandelen kun je ook veel rendement halen. Dus als je even lastig zonder bijbaan zit, probeer dan eens jezelf wat in te lezen in beleggen en probeer eens wat!