4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Bespaartips voor studenten

Maandag 26 augustus 2013 - Sharon Kardjo

Iedereen weet dat het studentenleven erg zwaar kan zijn. Denk aan het betalen van de boodschappen, huur en verzekeringen. Je moet nog maar eens geld zien over te houden voor leuke dingen zoals: uitgaan en shoppen. 8 tips om geld te kunnen besparen als student.

Korting via internet
Als student moet je gebruik maken van het feit dat je student bent. Bij sommige producten/diensten krijg je als student korting als je je collegekaart laat zien. Zo bespaar je bijvoorbeeld 74 euro op een Macbook Pro en 83 euro op een IMac. Zo krijg je als student ook korting bij bepaalde bioscopen van Pathé en kun je via Studentmobiel een voordelig abonnement voor je telefoon kiezen.

Bespaar op studieboeken
Een grote uitgave voor studenten zijn studieboeken. Per jaar besteden studenten gemiddeld 500 euro aan studieboeken, terwijl dat voor veel minder geld kan. Koop de studieboeken tweedehands via het internet, maar let wel op dat je de goede druk koopt. Een handige tip is om je boeken gelijk weer door te verkopen, zodra de benodigde studiepunten binnen zijn en je de boeken niet meer gebruikt.

Lage huurprijzen
Als je lage huurprijzen wilt kun je als eerst alle studentensteden met elkaar vergelijken. De studentenkamers in Tilburg zijn het goedkoopst. Dat is gebleken uit onderzoek van Kamernet in 2012. Je betaalt voor een gemiddelde kamer in Tilburg 288 euro per maand en dat is onder het landelijk gemiddelde van 353 euro per maand.

Rekeningen delen
Als je met andere studenten in een studentenhuis gaat wonen, deel dan zoveel mogelijk de kosten. Als ieder voor zichzelf boodschappen gaat doen, kost het uiteindelijk alleen maar meer geld. Je kunt beter samen boodschappen doen en samen eten, want naast het feit dat het je veel geld bespaard is het ook nog eens gezellig. Bij het delen van de kosten kun je ook denken aan de energie- en telefoonrekening.  

Goedkoop uitgaan
Als student ga je meestal vaak uit en dit kan je veel geld kosten. Laat het niet uit de hand lopen dat je bijvoorbeeld aan het einde van de maand geen geld meer over hebt om je huur te betalen. Gezellig wat drinken in de stad is leuk en gezellig, maar het tikt al snel aan. Drink bijvoorbeeld alvast thuis een paar drankjes. Wat ook handig is, is om contant geld mee te nemen en je pinpas netjes thuis te laten. Zo geef je nooit meer geld uit dan vooraf gepland.

Studentenrekening
Bij verschillende banken kunnen studenten vaak speciale rekeningen openen. Deze zijn in tegenstelling tot rekeningen voor andere volwassenen gratis. Als student kun je korting krijgen op verzekeringen en kosten voor een creditcard.  
 

Geld binnenhalen
Kijk of je recht hebt op huurtoeslag en zorgtoeslag. Veel studenten hebben hier recht op, maar zijn het vergeten aan te vragen. Je loopt hierdoor veel geld mis. Aangifte doen bij de Belastingdienst is ook een slim plan, want vaak kunnen studenten ook een groot deel van de betaalde belasting op loon uit een bijbaantje terug krijgen.

Op alles bezuinigen
Het is moeilijk om minder geld uit te geven, maar als het moet dan moet het. Je kunt op allerlei manieren geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan: korter douchen, verwarming lager zetten, meubels bij de kringloop kopen en zelf je lunch meenemen naar het werk. Het zijn juist de kleine dingetjes die jou veel geld kunnen besparen.

Bron: De Telegraaf