4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Bijbaan leidt niet tot studievertraging

Woensdag 31 augustus 2016 - Angelo

Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat het hebben van een bijbaan niet tot studievertraging leidt.

Studenten die hun bijbaan de schuld geven van opgelopen studievertraging, ten gevolge van slechte resultaten, moeten op zoek naar een ander excuus. Uit recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat het hebben van een bijbaan vrijwel nooit de oorzaak is van een opgelopen studievertraging. 

Uit het onderzoek van het SCP komt naar voren dat het aantal studenten met een bijbaan is toegenomen. Waar in 2004 ongeveer de helft van de studenten een bijbaan had, is dit aantal nu gestegen tot driekwart van de studenten. Onderzoekers van het SCP vermoedden, naar aanleiding van deze cijfers, dat het hebben van een bijbaan weleens zou kunnen leiden tot een studievertraging.

De helft van de ondervraagde studenten gaf echter aan dat hun bijbaan de studie totaal niet in de weg staat. Slechts 1% van de studenten met een studievertraging gaf aan dat hun bijbaan de boosdoener was. 

De resultaten zijn opvallend te noemen aangezien uit cijfers van de Studentenmonitor van het ministerie van Onderwijs blijkt dat 16% van de studenten met een bijbaan minder goede studieresultaten behalen. Volgens Patricia van Echtelt van het SCP is dit helemaal niet zo gek: "Het oplopen van studievertraging is iets anders dan het behalen van mindere resultaten. Studenten nemen tegenwoordig sneller genoegen met een lager cijfer door financiële redenen. Wat voor hen op de eerste plaats staat, is vooral het tijdig afronden van hun studie." 

Dus waar wacht je nog op? Klik op de onderstaande link om een leuke bijbaan te vinden!

Een overzicht van leuke bijbanen

 

bron: punt.avans.nl