3.679 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Bijbaan op klantenservice leert je waardevolle lessen voor je verdere carrière

Maandag 21 november 2016 - Gast


“Ik wist heel lang niet wat voor werk ik wilde gaan doen. Na mijn middelbare school ben ik gaan reizen tijdens de zomers en had ik een bijbaan bij de Albert Heijn,” zegt Roy. Nu, jaren later, heeft hij een bijbaan bij vergelijkingssite Pricewise. Daar werkt hij op de klantenservice. Een halfjaar terug studeerde hij af aan Academie Artemis, waar hij deeltijd Interieurstyling studeerde. Hij houdt zijn bijbaan aan en is ondertussen bezig met zijn eigen projecten. “Het is een flexibel bedrijf, dat is fijn.”

Nadat je een havodiploma binnen had, wist je niet wat je wilde studeren. Je ging op reis, waar ging je heen? “Ik ben drie zomers naar Amerika gereisd. Daar deed ik mee aan danswedstrijden.” Na zijn 21ste was dat over en ging hij aan het werk bij een opticien in Hilversum. “Toen ik 28 was, werkte ik ondertussen al 9 jaar bij de opticien. Ik stelde mezelf de vraag: wil ik dit ook nog doen als ik 30 ben?” Het antwoord was nee en hij ging op zoek naar iets wat het wél was.

Tijdens zijn zoektocht kwam hij bij Academie Artemis in Amsterdam terecht. Daar deed hij een avondcursus om zich te oriënteren op de particuliere studie Interieurstyling. Die beviel hem goed en een jaar later begon hij aan de 2-jarige deeltijdopleiding. Zijn baan bij de opticien moest hij opzeggen. Hij kon daar niet minder uren draaien en hij wilde liever naar Amsterdam verhuizen. Voor zijn studie én voor de liefde. “Mijn vriend woonde daar én vanuit Amsterdam had ik veel minder reistijd. Ik ging op zoek naar een flexibele bijbaan, zodat ik tijd aan mijn studie kon besteden en in het weekend nog dansles kon geven.”

Banen met raakvlakken met interieurstyling waren lastig te vinden. “Daarom moest ik verder denken: wat vind ik nog meer interessant?” Het werd een callcenter. Via zoekbijbaan.nl kon hij aan de slag als Telefonisch Verkoper. “Bij mijn nieuwe baan kon ik communiceren op een andere manier dan dat ik tijdens mijn studie deed. Namelijk verbaal in plaats van visueel. Je moet goed kunnen uitleggen, omdat er geen face-to-face-contact is. Intonatie en woordgebruik zijn dan heel belangrijk. Dat vond ik interessant.”

Toch paste de baan als telefonisch verkoper niet bij Roy. “Ik ging drie dagen per week met tegenzin naar mijn werk, maar de baan was wel flexibel, lag op drie minuten fietsafstand van mijn huis en er stond totaal geen druk op. Dat stond in contrast met mijn studie, waar wél veel druk op stond. Met deze baan had ik tijd voor mijn studie.” Na negen maanden zag hij op Facebook de vacature klantenservicemedewerker bij Pricewise langskomen. Aan de telefoonlijn zijn vond Roy leuk, wist hij van zijn toenmalige werk bij het callcenter. “Ik reageerde op de vacature en vanaf het moment dat ik bij Pricewise binnenliep, voelde ik me thuis.”

Nu werkt hij al een jaar bij dit vergelijkingsbedrijf, waar ze onder andere energiecontracten en zorg- en autoverzekeringen vergelijken. “Het is een heel leuk bedrijf om voor te werken. Ik krijg meer taken toegedeeld en mijn rol is heel divers. Ik help mensen met het beantwoorden van hun vragen die ze hebben bij het afsluiten van een energiecontract.” Roy beantwoordt inhoudelijke vragen en haalt onzekerheden weg. “Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat mensen denken ‘Hè fijn, ik ben goed geholpen’ als ze ophangen.”

Roy is ondertussen al een halfjaar afgestudeerd maar werkt nog steeds parttime bij Pricewise. “Het werk is goed te combineren. Natuurlijk ga ik uiteindelijk voor iets in mijn afstudeerrichting, maar ik heb nu juist de ruimte om ook bezig te zijn met eigen projecten en het zoeken van een vrijwillige stage. Binnenkort mag ik meelopen met een fashionstylist en ik exposeerde laatst op de Dutch Design Week.” Daar heeft hij de tijd voor met zijn bijbaan en dat biedt veel mogelijkheden tot ontwikkeling.