4.663 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Bijbaan, slim of niet?

Woensdag 21 augustus 2013 - Sharon Kardjo

Bijna alle scholieren en studenten komen op een leeftijd dat zij op zoek gaan naar een bijbaan. Een paar uurtjes in de week werken om zo een zakcentje te verdienen. Werkgevers zijn erg blij met hen, want scholieren en studenten zijn namelijk een stuk goedkoper dan ‘’volwassen’’ werknemers.

Uit onderzoek is gebleken dat het niet altijd goed is dat scholieren en studenten een bijbaan hebben. Dit geldt vooral voor scholieren tussen de 12 en 15 jaar oud. Hoogleraar Kristoffel Lieten vindt dat ouders hier een belangrijke rol in spelen. Zij mogen wel wat kritischer zijn over de bijbaantjes die hun kinderen hebben.

Uit het onderzoek van Kristoffel Lieten is gebleken dat maar liefst 300.000 scholieren een bijbaantje hebben, omdat zij luxegoederen zoals een smartphone of laptop willen kopen. Zij werken dus niet, omdat het leerzaam en leuk is, maar werken echt alleen voor het geld.

Volgens meneer Lieten werken scholieren meer uren dan wettelijk is toegestaan. Dit heeft verschillende nadelen voor hen. Zo gaan de leerprestaties op school steeds verder achteruit en wordt er ook minder gesport. Door het minder sporten kunnen ook de sociale contacten van de scholieren in de knel komen.

Er zijn ongeveer 10.000 12-jarigen scholieren die werken in Nederland. Dit is volgens de wet verboden en wordt door meneer Lieten dan ook omschreven als kinderarbeid.


Bron: Spits