4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Bijbanen verdwijnen door automatisering

Woensdag 17 september 2014 - Tara Stokdijk

Door technische ontwikkelingen verdwijnen steeds meer bijbanen. Processen als automatisering en offshoring vervangen routinewerk. De universiteit van Oxford toont aan dat over twintig jaar 47 procent van de banen die we nu hebben niet meer bestaat.

Mensen worden vervangen door computers en systemen. In deze tijd gaan technische ontwikkelingen sneller dan ooit. Wanneer iets bedacht wordt, duurt het niet lang meer voordat het ook bestaat. Door velen wordt dit toegejuicht want technologie maakt ons leven makkelijker. Toch zouden wij volgens experts moeten vrezen voor de mindering van het aantal banen door technologie.

Bijbaantjes achter de kassa, in fabrieken, als vertaler of apotheker. Deze kunnen allemaal al vervangen worden door machines. In de toekomst kunnen wij verwachten dat de robot nog veel meer van ons werk voor ons gaat doen. Zelfrijdende auto’s zullen ook niet lang meer wegblijven. Chauffeurs en koeriersdiensten zullen hiermee ook worden vervangen, wanneer deze technologie volledig is ontwikkeld.

Door de technologische ontwikkelingen ontstaan er ook weer nieuwe functies en beroepen. Dit vond het afgelopen jaar vooral plaats in de ICT-sector. Vooral de ontwikkelingen op het gebied van 3D printing en Big Data hebben gezorgd voor nieuwe functies. 

Bron: Stichting Beroepseer