4.690 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Binnenkort geen gratis koffie meer op het werk

Dinsdag 22 april 2014 - Sanne Hofman

In Nederland zijn we eigenlijk niet anders gewend, we zetten regelmatig een kopje koffie voor onszelf en voor onze collega’s op het werk. Het komt niet eens in ons op dat we hiervoor zouden moeten betalen. Toch lijkt de toekomst er anders uit te zien. Moeten we binnenkort voor ons kopje koffie in de koffiepauzes gaan betalen?

Het lijkt erop dat gratis koffie op het werk binnenkort verledentijd is. Dit komt doordat het verschil in kwaliteit van de koffie thuis en de koffie op het werk steeds groter wordt. Thuis zetten de mensen tegenwoordig de lekkerste koppen koffie met de eenvoudigste apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de handige melkschuimers en de koffie-cubes met de lekkerste koffiesmaken erin. Het komt steeds vaker voor dat mensen koffiezetapparaten van huis meenemen naar het werk omdat ze de koffie op het werk niet meer te drinken vinden.


Koffie is belangrijk
Nederland is nog één van de weinige landen waar koffie op het werk gratis wordt aangeboden. De vraag naar kwaliteitskoffie groeit ook, maar deze vraag kunnen sommige werkgevers niet verwezenlijken. “Koffie is eigenlijk de meest eenvoudige secundaire arbeidsvoorwaarde. Koffie is belangrijk. Het is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen op de werkvloer. Iedereen heeft het erover. Als je voor de koffieautomaat staat, wordt er eigenlijk altijd wel een opmerking over de kwaliteit gemaakt. Maar eigenlijk accepteren Nederlanders geen koffie op het werk waarvoor betaald moet worden.” aldus directeur van Nespresso, Mark Ruijgrok.


Betalen voor betere koffie
Wat nu vooral voorkomt is dat de werkgevers de kosten voor de koffie zo laag mogelijk willen houden. Oploskoffie en poedermelk zorgen voor zo laag mogelijke kosten. Maar de werknemers nemen hier geen genoegen meer mee. Zij willen koffie van betere kwaliteit. Het personeel loopt gerust een stukje om voor een lekkere kop koffie bij de koffietent om de hoek. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Werkgevers willen hun personeel op het kantoor houden en zouden hier dus iets op moeten verzinnen.

“Ik ben ervan overtuigd dat mensen veel liever 50 cent meer betalen voor een goede kop koffie dan dat zij het laffe spul uit de automaat drinken. In Frankrijk en Duitsland zie je dat al veel meer. Het is cultureel bepaald. Ook in Zwitserland betaal je gewoon voor koffie op het werk. Onder andere via salarisinhouding. Dat wordt regelmatig toegepast. Een kop koffie op het werk mag gerust tussen de 1 en 1,50 euro kosten.” aldus Ruijgrok.

Marketingspecialist Paul Moers is het niet met Mark Ruijgrok eens. “Ik vind dat de meeste bedrijven gewoon gratis koffie moeten blijven aanbieden. Koester je personeel. Iets simpels als koffie helpt daarbij.”


Bron: Telegraaf