4.655 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Boeren aan de bijbaan

Maandag 8 september 2014 - Tara Stokdijk

De helft van de boeren in Nederland heeft een bijbaan, brengt NRC Q afgelopen donderdag naar buiten. Tussen 2008 en 2013 is het aantal boeren dat naast het eigen werk nog een baantje heeft bijna verdubbeld.

Op zich is het bijbaantje voor boeren niets nieuws. Sinds de Tweede Wereldoorlog komen de meeste boeren al niet meer rond van het eigen land. Maar wat zijn dan echt bijbaantjes voor boeren? Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het runnen van een bed & breakfast, camping of kinderboerderij.

Volgens NRC Q zijn er drie verklaringen voor het feit dat steeds meer boeren aan de bijbaan moeten. De eerste is de Russische boycot. Boeren hebben er last van dat hun producten niet meer worden afgenomen door Rusland. De tweede verklaring is dat het slecht gaat op de aardappelmarkt. De aardappelprijs is laag dit jaar. Dit komt door dat er meer landbouwgrond voor aardappels is gebruikt. De laatste reden is het feit dat akkerbouwmachines erg duur zijn. Veel boeren kunnen deze investering niet doen en kunnen hierdoor de concurrentie niet bijhouden.

Bron: NRC Q