4.677 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Care to Go: even snel langs de dokter op het station

Dinsdag 1 april 2014 - Sanne Hofman

Langs de huisarts gaan voor een eenvoudige klacht is voor de meeste werknemers een heel gedoe. Je kunt eigenlijk alleen maar tussen 9 en 5 bij de huisarts terecht. Daardoor mis je weer een halve dag of moet zelfs een hele dag vrij nemen, iets wat we liever niet willen. Een doktersafspraak komt vaak helemaal niet goed uit. Care to Go lijkt het perfecte initiatief voor dit probleem!

Care to Go is een initiatief bedoeld voor de drukke en werkende mensen die geen tijd hebben om onder werktijd naar de dokter te gaan. Care to Go is een inloopkliniek waar huisartsen eenvoudige klachten van patiŽnten die, even snel langs komen wanneer het hun uitkomt, onderzoeken. Vandaag is de eerste privť- en inloopkliniek van Care to Go geopend op het centraal station van Den Haag.

“Werkende mensen met drukke agenda's kunnen niet altijd een halve dag vrij nemen om naar hun huisarts te gaan. Voor hen zou het veel makkelijker zijn om tijdens een koffiepauze even bij de dokter langs te gaan. Nou, dat kan nu.” vertelt ťťn van de initiatiefnemers van Care to Go.


Altijd terecht tegen betaling
PatiŽnten kunnen bij Care to Go zonder afspraak binnenlopen. De inloopkliniek is de gehele dag, van half 8 tot 6 uur, geopend en zal later ook in de avonduren in de weekenden open zijn. Mensen moeten voor een afspraak bij de privťkliniek Care to Go wel betalen. Een consult kost 35 euro en daar kunnen nog kosten bijkomen voor bijvoorbeeld bloedprikken.

“Veel mensen zijn bereid om te betalen voor de huisarts. We dachten puur vanuit klantgerichtheid, wat wil de patiŽnt zelf? Die wil soms voor niet-dringende kwaaltjes even makkelijk en snel bij de dokter kunnen binnenlopen op een geschikt moment. In landen als Amerika, Zuid-Afrika en Engeland bestaan soortgelijke inloopklinieken al langer. Zo kwamen we bij Care to Go, de Nederlandse variant.” vertelt ťťn van de initiatiefnemers Joris van der Putten, vroeger tropenarts en nu zorgondernemer.

“We denken dat 35 euro een redelijk bedrag is. Voor de kapper betaal je ook al gauw een paar tientjes. Dus waarom niet voor je eigen gezondheid? We zijn er niet op uit om winst te maken. Van dit bedrag zouden we rond moeten komen.” aldus Van der Putten.


Niet voor alle klachten
PatiŽnten kunnen bij Care to Go voor veel klachten terecht, maar lang niet voor alles. “We zijn er puur voor eenvoudige medische aandoeningen. Denk aan oorpijn of aan mogelijke blaasontsteking. Wie bijvoorbeeld vage buikklachten heeft, moet naar zijn eigen huisarts. Dat zullen we bij binnenkomst meteen vertellen. Dat kost niets.” aldus Van der Putten.


Locatie
De eerste Care to Go is geopend op het centraal station van Den Haag. De locatie is best opvallend, de inloopkliniek bevindt zich namelijk naast de Burger King. “De locatie is zorgvuldig gekozen. Het is er druk. In de directe omgeving werken 40.000 mensen en dagelijks passeren er 80.000 mensen.” vertelt Van der Putten.


Niet iedereen positief
Care to Go klinkt als een handig initiatief voor de tegenwoordig toch wel drukke mens. Toch is lang niet iedereen positief over de privť-† en inloopkliniek. “De twee belangrijke waarden van de zorg zijn persoonlijke behandeling en continue zorg. De arts kent de patiŽnt en zijn geschiedenis zodat een juiste behandeling kan worden gestart. Dat gaat niet op voor dit initiatief.” vertelt Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Van der Putten reageert hierop: “Als iemand in het ziekenhuis terechtkomt, kennen medisch specialisten ook de voorgeschiedenis niet van de patiŽnt. Bovendien weten huisartsen ook niet alles, niet iedereen heeft een innige band met zijn huisarts. Iedereen krijgt bij Care to Go sowieso een brief mee voor de eigen arts. Voor het dossier, daarin staat precies wat wij hebben gedaan.”


Bron: AD