4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Combineren van meerdere banen

Woensdag 17 februari 2016 - Gianna

Steeds meer mensen in Nederland combineren meerdere banen naast elkaar. Het aantal loopt dit jaar al op tot meer dan een half miljoen. Wanneer je meerdere banen naast elkaar combineert, moet je wel rekening houden met een aantal zaken.

In Nederland werken veel mensen parttime waardoor een tweede baan nemen aantrekkelijker is. De Engelse term die hiervoor wordt gegeven is ‘moonlighting'. Het betekent dat je met je tweede baan in de avond of het weekend werkt. In Nederland wordt het ook wel ‘stapelbaan’ genoemd omdat hier niet iedereen met een tweede baan in de avond of het weekend werkt.

Werknemers met meerdere banen doen dit vaak niet alleen om het geld maar ook om de afwisseling in werk. Dit heeft invloed op de baantevredenheid, betrokkenheid en het geeft minder stressklachten.

Bij het hebben van meerdere banen is er ook sprake van multitasking. Volgens onderzoekers  moet je goed zijn in multitasken wil je meerdere banen goed kunnen laten combineren. Dit zijn o.a. de punten waar je aan moet voldoen wil je dit laten slagen:

1. Planningskwaliteiten
Om iedereen tevreden te willen houden, moet je goed je tijd in kunnen plannen.

2. Communicatie en openheid
Het hebben van meerdere banen kan met elkaar botsen. Zorg er voor dat je daarom openheid geeft en goed communiceert over waarom je bijv. ergens niet bij kunt zijn. Zo voorkom je wantrouwen en misverstanden.

3. Flexibele houding
Hou het hoofd koel en zorg voor een flexibele houding. Soms gaat het bij de ene baan beter en bij de ander juist minder.

4. Onderhandelingsvaardigheden
Soms is het nodig om te moeten onderhandelen over werktijden. Beargumenteer daarom altijd goed wat je wilt en hou rekening met een ander.

5. Grenzen kunnen stellen
Probeer altijd nee te zeggen wanneer iets niet uitkomt, ga bijv. niet overwerken wanneer je in de knoop komt met je andere baan. Stel grenzen.

6. (Sociale) Netwerkvaardigheden
Probeer naast al het vele werken je sociale contacten ook te onderhouden.


Gemiddeld werkt iemand in Nederland met twee banen zo’n 32 uur per week, terwijl het gemiddelde bij werknemers met één baan zo’n 33 uur per week is. Let wel altijd op met welke banen je samen gaat combineren, er kunnen in sommige gevallen belangenconflicten optreden.

 

 

Bron: rtlz.nl