4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Creatieve banen belangrijk voor de economie

Maandag 4 februari 2013 - Charlotte Portielje

Kleine, creatieve ondernemingen hebben de afgelopen 15 jaar bewezen belangrijk te zijn voor de Nederlandse economie. De kleine, creatieve ondernemingen hebben ervoor gezorgd dat er 120.000 banen ontstonden afgelopen 15 jaar. Dit is een stijging van 50%. Tegelijkertijd worden die startende bedrijfjes zelf steeds kleiner. Voorheen bestonden startende bedrijven uit gemiddeld vijf medewerkers. Tegenwoordig bestaan de bedrijven uit gemiddeld niet meer dan 3 medewerkers.

De creatieve industrie bestaat uit: media, entertainment, kunsten, cultureel erfgoed en creatieve zakelijke dienstverlening. Ruim 80% van de creatieve sector is zelfstandig. Daarboven op heeft 15% een organisatie met maximaal 4 werknemers. Het aantal kleine creatieve ondernemingen groeide afgelopen jaren ongeacht de conjunctuur.

Hoogleraar creatief ondernemerschap Arjan van den Born (1969) spreekt van een revolutie. Van den Born was als organisatieadviseur verbonden aan PricewaterhouseCoopers en werkte aan de universiteiten van Antwerpen, Tilburg en Utrecht. Hij vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan kleinere bedrijven i.p.v. aan grote ondernemingen. Zeker nu blijkt dat er meer banen voortkomen uit kleine bedrijven.

Bron: Nuzakelijk