4.979 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


De discussie over de Europese Unie

Dinsdag 21 november 2017 - Yvo

Een discussiepunt dat vooral op het gebied van politiek veel aan bod komt is het wel of niet behouden van de samenwerking met de Europese Unie. Groot-BrittanniŽ maakte met de Brexit al de keuze om de het Europese samenwerkingsverband achter zich te laten. En in andere Europese landen laait de discussie ook steeds meer op. Maar waarom ligt de unie zo onder vuur? En wat zijn de voor- en nadelen die vaak worden genoemd van de Europese Unie?

De Europese Unie is een samenwerkingsverband van 28 landen dat is getekend op 7 februari 1992 en ging van kracht op 1 november 1993. Het bestuurscentrum is gevestigd in Brussel. Het Europese Parlement bestuurt de unie en dit parlement wordt iedere 5 jaar gekozen.
Ontwikkelingshulp
Maar wat zijn nou de redenen dat veel landen twijfelen aan de Europese Unie? Een van die redenen is de ontwikkelingshulp die in het verband staat. Een goed voorbeeld hiervan is de situatie in Griekenland een aantal jaren geleden. De financiŽle situatie binnen dit land was erg instabiel en de andere landen van de Europese Unie dienen het land dan te hulp te schieten. Elk land moest daardoor miljoenen afstaan aan Griekenland om het land weer financieel gezond te maken. Hierdoor liepen vele landen miljoenen mis die ze soms zelf hard nodig hadden. Als ze de Europese Unie hierin niet hadden gesteund waren ze het samenwerkingsverband kwijt geweest, maar dan hadden ze wel vele miljoenen voor hun eigen land kunnen behouden. Maar weegt dit wel op tegen de voordelen die de Unie ook met zich mee brengt?
Handelsverbond††
Wat veel mensen niet weten is dat de Europese Unie ook† het bevorderen van handel tussen de landen als doel heeft. Tussen de landen bestaan allerlei handelsverdragen die voor alle landen een hoop opleveren voor de handel. Iets wat dus weer als voordeel kan worden aangemerkt aan het Europese samenwerkingsverband. Ook bij eventuele oorlogen tussen bepaalde landen sta je als EU sterker. Je hebt namelijk direct een aantal bondgenoten aan je zijde mocht het een keer tot een handgemeen komen tussen een EU land en een ander land.†
Conclusie
Over het lid zijn van de Europese Unie bestaan dus een hoop voor- en nadelen die door de voor- en tegenstanders veelvuldig worden genoemd in de soms over hitte discussies. Maar voorlopig hebben nog niet veel landen naast Groot-BrittanniŽ de stap durven zetten om de Europese Unie achter zich te laten. Tegenwoordig zijn zelfs een aantal landen in de running om een nieuwe deelstaat van de unie te worden. Dus de Unie zal nog wel even blijven bestaan met of zonder het machtige Groot-BrittanniŽ.†