3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Discriminerende bedrijven moeten bekend worden gemaakt

Maandag 19 mei 2014 - Sanne Hofman

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher schreef zaterdag een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer. In dat wetsvoorstel vertelt Asscher dat hij vindt dat bedrijven en werkgevers die werknemers of sollicitanten discrimineren straks door de overheid openbaar moeten worden gemaakt. Discriminerende werkgevers moeten volgens hem voortaan met naam en toenaam worden genoemd.

Minister Lodewijk Asscher is al langere tijd bezig met het aanpakken van discriminatie op de werkvloer. Het komt helaas nog veel te vaak voor, in verschillende vormen. Uit onderzoek blijkt dat afgelopen jaar ruim 60 procent van de Nederlanders met een Marokkaanse of Turkse afkomst zich gediscrimineerd voelde. Een kwart van de Nederlanders ervoer discriminatie vanwege geslacht, geaardheid, leeftijd of zwangerschap op de werkvloer.


Aan de schandpaal
Tot nu toe is het niet toegestaan om naam en toenaam van een discriminerend bedrijf of een discriminerende werkgever te noemen en openbaar te maken. Hier wil minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, iets aan doen.

“Het hoort bij modern bestuur dat je bekendmaakt wat je ziet. Je weet dan wie er over de schreef gaat. We willen 'naming en shaming' bij veel meer inspectiezaken toepassen. Ook om recht te doen aan degenen die het wel goed doen. Benoem wie de rotte appels zijn in de sector.” vertelt Asscher om zijn wetsvoorstel toe te lichten.

Niet alleen de namen van bedrijven die discrimineren maar ook de namen van bedrijven die gebruik maken van schijnconstructies of de namen van bedrijven die andere regels overtreden zullen volgens Asscher naar buiten moeten worden gebracht.


Geen samenwerking
De regels zullen vanaf volgend jaar erg streng worden nageleefd. De rijksoverheid zal vanaf volgend jaar niet meer gaan samenwerken met bedrijven die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld discriminatie. Zelfs de contacten die nog lopen zullen worden verbroken.

“Als discriminatie voorkomt, moet je er (..) heel streng op zijn. Daarnaast willen wij meer werk, maar ook eerlijk en goed werk. Daar hoort bij dat je jezelf kan zijn en niet gediscrimineerd wordt vanwege je leeftijd, je afkomst of je geslacht.” legt minister Asscher uit.


Bron: nu.nl