4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Economische crisis zorgt voor korte levensduur

Woensdag 26 februari 2014 - Sanne Hofman

De economische crisis heeft voor veel mensen zware economische gevolgen. De crisis is niet goed voor onze portemonnee en voor onze spaarpot. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt nu dat de economische crisis ook erg slecht is voor onze gezondheid. De crisis zorgt voor een kortere levensduur.

De economische crisis zorgt naast financiŽle gevolgen schijnbaar ook voor maatschappelijke gevolgen. Mathijs van Dijk, van de Erasmus Universiteit, heeft dit onderzocht. De resultaten van het onderzoek waren best schrikbarend. De volksgezondheid staat door de crisis onder druk.


De resultaten
Voor zijn onderzoek onderzocht Mathijs van Dijk bijna 200 bankencrises in 125 verschillende landen. Uit het onderzoek kwamen de volgende resultaten:

-†† †De meest opvallende conclusie die Mathijs kon trekken uit zijn onderzoek is dat mensen na een crisis van zes jaar, gemiddeld negen maanden korter leven.
-†† †Deze kortere levensduur komt vooral door gezondheidsproblemen zoals stress.
-†† †Het aantal zelfmoorden neemt tijdens een crisis toe.
-†† †Het aantal alcohol- en drugsverslavingen neemt tijdens een crisis toe.
-†† †Mensen eten tijdens een economische crisis veel minder gezond.
-†† †Uit het onderzoek blijkt ook dat tijdens een crisis periode 5,5 procent minder baby’s worden geboren.
-†† †Hier tegenover staat het stijgende aantal tienerzwangerschappen tijdens een crisis met 4,5 procent.
-†† †De gezondheidszorg wordt door de crisis aangetast door bezuinigingen.
-†† †Mensen gaan zelf minder snel naar de dokter wegens financiŽle redenen.

In ontwikkelingslanden zijn de gevolgen van een economische crisis vaak nog groter. Daar hebben mensen soms geen geld om voedsel te kopen en sterven letterlijk van de honger. Ook komt het in ontwikkelingslanden vaak voor dat kinderen niet meer naar school kunnen wegens financiŽle redenen en dat zij moeten werken om geld te verdienen voor hun ouders.

Mathijs van Dijk vindt zelf de uitslagen van zijn onderzoek ook erg zorgwekkend. “Politici en beleidsmakers zouden zich bewuster moeten worden van de maatschappelijke gevolgen van de crisis. Ik vraag me af of politici wel beseffen wat de gevolgen zijn van bezuinigingen tijdens een financiŽle crisis.” aldus Mathijs van Dijk.


Bron: NOS