4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Een bijbaantje is belangrijk!

Maandag 5 mei 2014 - Sanne Hofman

Veel studenten hebben een bijbaantje. De één heeft het geld hard nodig om volop van het studentenleven te genieten, voor de ander is het salaris van de bijbaan noodzakelijk om de vaste lasten te kunnen betalen. Naast een lekker zakcentje is een bijbaantje ook erg belangrijk om ervaringen op te doen voor later. Lees hier over de populairste en origineelste bijbaantjes!

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim 60 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar een bijbaan heeft. Ook blijkt uit de cijfers dat studenten vaak echte harde werkers zijn. Ruim een derde van de werkende jongeren werkt tussen de 12 en 35 uur per week. Vergeleken met tien jaar geleden is dit een erg grote toename. Toen hadden zes op de tien jongeren een bijbaantje van minder dan 12 uur per week.


Vaste lasten
Veel studenten hebben een bijbaantje om leuke dingen te doen met vrienden en vriendinnen. Al die stapavonden, lekkere etentjes en bioscoopkaartjes moeten natuurlijk wel betaalt kunnen worden. Toch heeft een groot deel van de jongeren een bijbaan om de vaste lasten te kunnen betalen. Twee op de drie jongeren geven aan te werken omdat zij het inkomen nodig hebben om de vaste lasten te kunnen betalen. Vooral jongeren boven de 18 moeten vaak hun eigen rekeningen betalen.


Ervaring
Het is belangrijk dat je het naar je zin hebt bij je bijbaantje. Toch vinden veel jongeren het ook belangrijk om ervaringen op te doen voor later in het beroepenveld. Ruim 77 procent van de jongeren vindt dat je door een bijbaan veel ervaringen opdoet. Vooral studenten en scholieren in de zorgsector, technieksector en ICT-sector doen studie gerelateerd werk.


Populairste bijbanen
Hieronder vind je een top tien van populairste bijbaantjes onder jongeren:

-    Winkelbediende
-    Vakkenvuller
-    Serveerster
-    Caissière
-    Schoonmaker of glazenwasser
-    Krantenbezorger
-    Barman of barvrouw
-    Lader, losser en verhuizer
-    Arbeider in de tuinbouw
-    Bijbaan in de zorg


Denk hier ook eens aan!
Deze bijbaantjes zijn erg populair en dus ook erg bekend onder de jongeren. Toch zijn er ook erg veel andere leuke bijbanen waar je je geld goed mee kunt verdienen. De salarissen bij deze bijbaantjes zijn vaak erg hoog. Denk bijvoorbeeld eens aan deze originele bijbanen:

-    Medisch proefpersoon
-    Doodskistendrager
-    Hondenuitlater
-    Chauffeur
-    Bijlesdocent
-    Mystery shopper
-    Festivalmedewerker
-    Veldwerker verkeersonderzoek


Bron: Girlscene