3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Er wordt meer gestolen op de werkvloer

Donderdag 13 maart 2014 - Sanne Hofman

Onderzoeksbureau Hoffmann bedrijfsrecherche heeft onderzocht hoe vaak bedrijven het afgelopen jaar te maken hadden met diefstal en fraude op de werkvloer. Uit het onderzoek blijkt dat er het afgelopen jaar vaker gestolen is dan voorgaande jaren. Bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer van fraude en diefstal door de werknemers zelf. Vooral de onopvallende ‘grijze muizen’ gaan er steeds vaker met geld of goederen vandoor.

Veel leidinggevenden hebben te maken met diefstal of fraude door werknemers zelf. Veel bedrijven merken dat er vaak spullen en geld spoorloos verdwijnen. Soms gaat het zelfs om hele pallets met goederen. Bedrijven die hier last van hebben en niet weten hoe ze deze diefstal of fraude het best kunnen aanpakken kloppen dan aan bij bijvoorbeeld Hoffmann Bedrijfsrecherche.

Maar wat doet het rechercheteam van zo’n bedrijf dan precies? Vaak wordt er door een bedrijfsrecherchebureau digitaal onderzoek gedaan via de computers van het bedrijf. Ook worden er gadgets ingezet zoals track and trace apparatuur en  kleine onopvallende camera’s. Op die manier probeert het rechercheteam de vaak onopvallende frauderende werknemers op te sporen.

“Mensen denken wel eens dat wij vanonder een gleufhoed, achter een krant, zitten te observeren, maar niets is minder waar. Ons onderzoek vindt veel vaker plaats met behulp van gadgets en via de computer.” aldus Richard Franken, directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche.


Onderzoek
Uit het onderzoek van het onderzoeksbureau Hoffmann bedrijfsrecherche naar diefstal en fraude op de werkvloer het afgelopen jaar kwamen opvallende resultaten. Deze resultaten werden vandaag bekend gemaakt. Het bedrijf deed in totaal 1320 onderzoeken bij verschillende bedrijven.

Bedrijven hadden het afgelopen jaar meer last van criminaliteit en fraude door eigen werknemers dan voorgaande jaren. Vooral midden- en kleinbedrijven hebben veel last van criminaliteit op de werkvloer. De criminaliteit bij deze MKB-bedrijven door eigen werknemers groeide dit jaar van 50 naar 60 procent. Hierbij ging het in 52 procent van de gevallen om fraude. Vorig jaar was dat nog 43 procent. Bij deze fraudegevallen ging het ook vaker om fraude met werktijden. “Dit kan verbonden zijn met de nieuwe manier van werken. Door het ‘nieuwe werken’ werken veel werknemers thuis. Zij voeren dan soms veel minder werk uit.” aldus bedrijfsrecherchebureau Hoffmann.


De grijze muis
Uit het onderzoek blijkt ook dat er een andere dadergroep dan verwacht in opkomst is. De wat oudere, onopvallende en vaak voor het gevoel betrouwbare werknemers zijn steeds vaker fraudeurs op de werkvloer. De 60-plussers hadden vorig jaar nog een aandeel van 3 procent bij de gevallen van criminaliteit onder werknemers zelf. Dit jaar groeide dat percentage naar 5 procent. “Dit komt mogelijk door de wat hogere pensioenleeftijd en een slechte financiële situatie.” aldus Hoffmann Bedrijfsrecherche.


Oorzaak
De economische crisis is volgens Richard Franken, directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche, de grootste oorzaak van de stijging. Steeds meer werknemers stelen van hun baas. En daar komt nog iets bij: “Het zijn niet alleen de werknemers op de werkvloer die zich schuldig maken aan diefstal. Managers en bestuurders zijn verantwoordelijk voor één op de vier fraudegevallen.” aldus Richard Franken.


Bron: BNR