4.056 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


‘Frietchinees’ Vlaamse Woord van het jaar 2012

Dinsdag 18 december 2012 - Merely van der Drift

Een Project X-feest. Iedereen kan het zich wel herinneren. Het stond dit jaar vaak in het middelpunt van de media. Vandaar dat Van Dale dit woord als Woord van het Jaar 2012 heeft uitgekozen.

Het is weer zover. Het einde van het jaar nadert. De eerste vuurwerkklappen zijn ’s avonds al te horen en mensen zijn hun oud en nieuw tot in de puntjes aan het voorbereiden. Einde van het jaar betekent ook lijstjes. Veel lijstjes. Want we kunnen natuurlijk niet  het nieuwe jaar in zonder dat we weten wie de meest gewaardeerde Nederlander of de irritantste BN’er is.

Elk jaar wordt ook de Woord van het Jaar uitgekozen. De woorden die hier voor in aanmerking komen, zijn in dat jaar vaak gebruikt en in de media geweest. Vorig jaar was ‘tuigdorp’ nog de winnaar en in 2007 ‘Bokitoproof.’ Dit had te maken met het bokito-incident dat jaar. Dit jaar stond het nieuws vol van de project X-feesten, gebaseerd op de gelijknamige film. Huisfeestjes die helemaal uit de hand lopen, omdat jong Nederland massaal op de uitnodiging af komt. Dat was het gesprek van de dag. Daarom is dit woord ook de winnaar geworden. Op nummer twee stond de ‘banga-lijst’, ook wel de slettenlijst genoemd. De top drie werd afgesloten met ‘inbrekersrisisco.’ Dit is het risico dat de inbrekers worden betrapt en er geweld aan toegepast wordt. In België hebben ze deze verkiezing ook. Daar is ‘Frietchinees’ het Vlaamse Woord van het jaar 2012 geworden. Een woord wat we in Nederland ook steeds meer gebruiken.

Zoals ik al zei, we kunnen niet zonder die lijstjes blijkbaar. Daarom nog een paar winnaars op een rij: Zalando houdt de eer in handen en wint voor het tweede jaar op rij de prijs voor ‘Meest irritante reclame’. Patricia Paay was blijkbaar geen hit in haar reclame voor het Miljoenenspel. Zij werd verkozen tot ‘Meest irritante BN’er’. André Kuipers was daarentegen de ‘Grootste Nederlander’ dankzij zijn ruimtereis van dit jaar. Dit zijn er een paar, maar er komen er vast veel meer. Bereid je voor.

Bron:     ad.nl
                nu.nl