3.170 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Gaat het hebben van een bijbaan ten koste van school?

Vrijdag 24 maart 2017 - Lorenzo

Het hebben van een bijbaantje is geen onbekend fenomeen onder jongeren. Vaak beginnen jongeren op hun 13/14e met het zoeken naar een baantje. Vaak eindigen ze als vakkenvuller in een supermarkt. Veel jongeren verdienen dus een extra zakcentje bij naast het volgen van de studie. In 2017 zijn er meer dan 900.000 onderwijsvolgende jongeren die naast hun studie ook werken. Dat is bijna driekwart van de studerende jongeren!

De populairste bijbaan onder de mannen is vakkenvuller. Bij de vrouwen staat winkelbediende duidelijk op nummer n. Naast winkelbediende en vakkenvuller is een baantje in de horeca ook erg populair.

Het hebben van een bijbaan naast de studie is voor veel jongeren fijn, daar ze een extra zakcentje kunnen verdienen. Ouders vinden het vaak ook fijn. Op die manier leren hun kinderen te werken voor hun geld en leren ze tevens de waarde van geld. Echter, uit een recent onderzoek van de Universiteit van Essex blijkt dat het hebben van een bijbaantje wel ten koste gaat van de examencijfers.

Met name meisjes blijken lagere cijfers te halen als ze een bijbaan hebben. Omgerekend: Elk uur dat zij besteden aan betaald werk, gaat ten koste van een punt op de eindlijst.

Meisjes die een bijbaan hebben, besteden daar gemiddeld zes uur per week aan. Deze bijbaan heeft dus een behoorlijk effect op de eindlijst.

Tevens menen de onderzoekers dat scholieren minder gemotiveerd raken op school door hun bijbaan. Bovendien schijnen ze door het hebben van een bijbaan een groter risico te hebben om te gaan drinken, roken of blowen. Waarom precies lichten de onderzoekers niet duidelijk toe. Wellicht komt het doordat jongeren door hun werk in aanraking komen met oudere jongens/meisjes en zo benvloed worden.

Trefwoorden:

Bijbaan School