4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Grote kans op agressie tegenover jong barpersoneel

Dinsdag 6 mei 2014 - Sanne Hofman

Dit weekend is een 16 jarige jongen die aan het werk was achter een bar in een kroeg in elkaar geslagen door een leeftijdsgenoot omdat hij hem geen drank mocht schenken. Vanaf dit jaar mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcoholische dranken drinken, ook niet in de kroegen dus. De jongen, die zijn werk goed deed, werd hiervoor wreed gestraft. De vakbonden vrezen, vooral deze zomer, nog meer van dit soort incidenten.

Deze zomer is de eerste zomer dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer mogen drinken. Veel jongeren met een bijbaantje achter een bar of op het terras zullen dus veel leeftijdsgenootjes moeten weigeren als zij een drankje bestellen. Vakbonden zoals FNV Horeca, CNV Jongeren en FNV Jong zijn er erg bang voor dat er conflicten zullen ontstaan, net als afgelopen weekend. Er zijn nu al erg veel meldingen gekomen over problemen met agressieve jongeren die jong barpersoneel belagen of bedreigen.


Nieuw Schoonebeek
Een 16 jarige jongen uit het Drentse Nieuw Schoonebeek die als vrijwilliger achter een bar in een jongerenkroeg werkt, is afgelopen weekend zwaar mishandeld. Hij gaf een leeftijdgenoot geen alcoholische drank mee en werd daardoor eerst flink geduwd en uitgescholden. Dat was lang niet alles. Na zijn werk werd de jongen opgewacht op straat. Hij werd flink toegetakeld en heeft er een hersenschudding, verschillende kneuzingen en gebroken tanden aan over gehouden.


Grote problemen
“Dit is serieuze problematiek. De incidenten lijken niet af te nemen, maar eerder toe te nemen.” aldus Michiel Hietkamp van CNV Jongeren, die zich grote zorgen maakt.

“De verhoging van de alcoholleeftijd wordt door veel jongeren achter de bar als lastig ervaren. Een 16-jarige mag nu wel alcohol schenken, maar niet drinken. En moet alcohol dus weigeren aan zijn of haar leeftijdgenootjes. Soms levert dat vervelende incidenten op.” vertelt Laura Kapper van FNV Horeca over het groeiende probleem in de horecasector.


Oplossingen
De vakbonden zien geen snelle oplossing voor die grote probleem. “Het is niet heel bevredigend, maar nu de wetswijziging nog vers is, zullen er waarschijnlijk meer incidenten komen. Gewenning zal hier verandering in moeten brengen. Daarnaast zal een cursus voor jong horecapersoneel een goed idee zijn.” vertelt Laura Kapper.

Michiel Hietkamp vertelt over zijn idee: “Iedereen achter een bar zou een weerbaarheidcursus moeten krijgen, waarin zij leren hoe ze nee moeten zeggen en hoe ze met verschillende situaties om kunnen gaan.”

“Er zou altijd een leidinggevende van 21 jaar of ouder in de buurt moeten zijn als er iemand van 16 of 17 aan het werk is in de kroeg of op het terras. Het lijkt mij verstandig dat dit oudere personeelslid of de werkgever zelf altijd ingrijpt als er problemen zijn met de leeftijdsidentificatie. Dit probleem moet niet worden afgeschoven op jong barpersoneel.” aldus Robbert Coenmans van FNV Jong.


Bron: Metro