3.219 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Helaas, we gaan minder op zakenreis

Donderdag 3 april 2014 - Sanne Hofman

De economische crisis heeft voor veel veranderingen gezorgd, ook in Nederland. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen maakte dinsdag bekend dat Nederlanders minder vaak op zakenreis gaan.

Bezuinigingen op zakenreizen komen in veel bedrijven voor. Op deze toch wel grote uitgaven valt immers makkelijk te bezuinigen. Uit het onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen blijkt dat Nederlanders in 2013 in totaal 8,5 miljoen keer op zakenreis gingen. Dit lijkt alsnog veel, maar ten opzichte van de cijfers van twee jaar geleden is dit een daling van 12 procent.


Uitgaven
In totaal gaven de bedrijven in 2013 bijna 5 miljard euro uit aan zakenreisjes. Denk hierbij aan binnenlandse- en buitenlandse reizen. Gemiddeld kost een zakenreis in het binnenland 350 euro per persoon. Een zakenreis naar het buitenland kost gemiddeld 780 euro per persoon.


Binnenlandse reizen
Uit het onderzoek is gebleken dat bedrijven vooral bezuinigen op de binnenlandse reizen voor het personeel. Denk hierbij aan trainingen en cursussen van meerdere dagen in het eigen land. Binnenlandse reizen kwamen het afgelopen jaar nog 3,8 miljoen keer voor. Dit is ten opzichte van twee jaar geleden een daling van 17 procent.


Buitenlandse reizen
Ook op de buitenlandse reizen werd veel bezuinigd door bedrijven in Nederland. Voor bijvoorbeeld vergaderingen, congressen en cursussen in het buitenland was veel minder geld beschikbaar. In 2013 werd er nog 4,7 miljoen keer naar het buitenland gerezen door Nederlandse werknemers, dit is een daling van 9 procent in vergelijking met twee jaar geleden.


Populaire landen
Het populairste land voor zakenreizen is Duitsland. Ongeveer 1,1 miljoen zakenreizen gingen hier naartoe. België staat op nummer twee in het lijstje. Naar dit land gingen in 2013 870.000 zakenreizen. Groot-Brittannië staat op nummer drie. In 2013 gingen er in totaal 435.000 zakenreizen naar dit land.


Digitaal
Zakenpartners en zakenrelaties op afstand zijn tegenwoordig een stuk minder kostbaar. Voor vergaderingen hoeven we niet meer ver te reizen. Vergaderingen en besprekingen kunnen tegenwoordig gewoon via internet geregeld worden. “Veel ondernemingen kijken in deze economisch wat mindere tijd liever naar digitale alternatieven.” vertelt een woordvoerster van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.


Bron: Nu.nl