4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.




Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Help, mijn collega gaat ervandoor met mijn ideeën!

Vrijdag 18 april 2014 - Sanne Hofman

We kennen er bijna allemaal wel ťťn, een collega die met iedereen mee praat, nooit met eigen ideeŽn komt maar wel de ideeŽn van jou afpakt en het vertelt aan de werkgever alsof het zijn of haar eigen idee is. Hoe kunnen we het beste omgaan met deze na-apers en ideeŽn stelers? Wij geven je wat tips!

Blijf betrokken
Blijf bij het idee betrokken en laat van je horen. Het is natuurlijk jouw idee dus jij weet er het meest van af en kan er het meest over vertellen. Het presenteren en pitchen van het idee gaat jou veel beter af dan je stelende collega. Als de werkgever vragen heeft over het idee leg deze dan nauwkeurig en op jouw manier uit. Leg bijvoorbeeld ook uit hoe je het allemaal in gedachten had, inclusief de uitwerking. Zo maak je het idee compleet. De werkgever zal snel genoeg doorhebben dat het jouw idee is en niet die van je collega.


Voel je niet bedreigd maar juist vereerd
Het is natuurlijk helemaal niet leuk als iemand jouw ideeŽn steelt of je heel de tijd na-aapt, maar toch moet je het zien als een groot compliment. Een groter compliment bestaat er eigenlijk niet. Jouw ideeŽn zijn schijnbaar zo goed dat iedereen wilde dat zij zulke ideeŽn hadden. Voel je dus niet bedreigd maar zie het als een boost voor je zelfvertrouwen.


Gebruik goeie ideeŽn samen
Ga rivaliteit tussen collega’s uit de weg. Je werkt meestal in een team samen dus gebruik jouw goede ideeŽn om het team nog sterker te maken. Je collega’s zullen je waarderen. Hoe creatiever iedereen te werk gaat hoe meer ideeŽn van verschillende mensen er ontstaan. Je helpt elkaar dus door elkaar te motiveren en te inspireren.


Complimenteer collega’s
Collega’s zullen minder snel ideeŽn stelen en rivaliteit ervaren als je ervoor zorgt dat je ze regelmatig complimentjes geeft. Zorg ervoor dat ze zich gewaardeerd voelen. Doordat collega’s zelfverzekerder zijn over eigen initiatieven en ideeŽn zullen ze minder snel die van jou stelen!


Pak het aan
Als de bovenstaande tips niet helpen en de collega blijft maar ideeŽn stelen en claimen moeten er hardere maatregelen worden genomen. Ga bijvoorbeeld een gesprek aan. Vertel op een rustige manier hoe jij het gedrag van de collega ervaart en vertel dat je het vervelend vindt. Vraag ook naar zijn of haar kant van het verhaal.


Bron: Intermediair