807 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Het zware studentenleven

Dinsdag 14 augustus 2012 - Merely van der Drift

Schoolgeld, boeken, reiskosten, verzekeringen. Als student leven is nou eenmaal niet goedkoop en volgens het onderzoek van Nibud moeten de ouders bij tweederde van de studenten de grootste kosten betalen.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat studenten gemiddeld een besteedbaar inkomen hebben van 770 euro per maand. 100 euro hiervan is een bijdrage van de ouders aan de thuiswonende studenten. Bij uitwonende studenten is dit meer, ongeveer 233 euro. Wat opvallend is dat hoe ouder de studenten worden, hoe groter de bijdrage wordt. Zo krijgen 19-jarige 147 euro en 24-jarige 237 euro. De rest van de inkomsten bestaan uit zorgtoeslag, studiefinanciering en bijbaantjes. Hbo’ers krijgen minder geld van hun ouders ten opzichte van wo’ers, maar verdienen wel weer meer bij. Bijna zeven op de tien studenten heeft dan ook een bijbaan naast hun studie.

Driekwart van de feestende schoolgaanders zegt dat ze beter met geld omgaan, omdat ze voldoende voorlichting van hun ouders hebben gehad. Het zelfde percentage spaart zelf of er wordt voor hen gespaard. Er wordt rond de 96 euro per maand gespaard. Gemiddeld geven studenten die thuis wonen 603 euro uit en uitwonende studenten 1093 euro.

Naast hun vaste uitgaven geven ze per maand het meeste uit aan telefonie, uitgaan, cadeaus en eten en drinken. Gemiddelde studieschuld is 10.644.  De schuld op het moment van afstuderen neemt toe de laatste jaren blijkt uit cijfers van DUO. Of de student op het HBO of het WO zit, maakt niet uit met de kans op een studielening. Die kans wordt wel groter naar mate de student ouder wordt, het huis uit gaat of een opleiding niet afmaakt. Een reden waarom veel studenten geen studielening nemen is, omdat ze geen grote schulden willen maken.

Van de respondenten gaf 49% aan dat dit hun eerste opleiding was. 26% procent hiervan had eerder een opleiding gedaan maar niet afgemaakt.  

Bron: Onderzoek Nibud 2011-2012