4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Hoe surf ik veilig op het internet?

Woensdag 10 februari 2016 - Gianna

Vandaag is het Safer Internet Day wat dus in het teken staat van het veilig internetten. Maar hoe doe je dit nou precies? RTL heeft 7 handige tips bedacht.

1. Kijk uit met klikken
Vaak krijg je e-mails binnen die er betrouwbaar uitzien en waarin gevraagd wordt om op een link te klikken. Doe dit niet zomaar, ga altijd na bij het desbetreffende bedrijf of ze echt om jouw gegevens vragen. Hetzelfde geldt ook voor advertenties en winacties op het internet. Vraag jezelf altijd af of het wel realistisch is dat je een bepaald product kan winnen.

2. Beveiligd surfen
Probeer voor een beveiligde verbinding te zorgen, dit is te herkennen aan het slotje in de adresbalk van de browser. Dit is heel belangrijk voor als je bijvoorbeeld websites bezoekt die te maken hebben met belangrijke bankgegevens, webshops, e-mailproviders etc. De beveiliging zorgt er dan voor dat andere mensen niet mee kunnen kijken met wat jij aan het doen bent.

3. Apparaten vergrendelen
Zorg er voor dat al je apparaten die je in gebruikt hebt goed vergrendeld zijn. Dit kan gedaan worden door middel van een pincode, wachtwoord, vingerafdruk of meerdere combinaties hiervan. Kies altijd voor een zescijferige code, hier zijn namelijk een miljoen combinaties mogelijk wat het dus lastiger maakt om te hacken.

4. Gebruik wachtwoordbeheer
Dit is een programma die al jouw wachtwoorden voor je opslaat. Zo hoef je maar één wachtwoord voor dit programma te hebben om al je andere wachtwoorden te kunnen zien. Probeer altijd zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden te gebruiken, het liefst voor elke dienst een ander. Een drietal van dit soort bekende wachtwoordbeheerders zijn: LastPass, 1Password en KeePass.

5. Gebruik niet altijd openbare wifi-netwerken
Het woord ‘openbaar’ zegt het al, iedereen kan er gebruik van maken en jou via deze weg dus ook in de gaten houden. Mocht je er toch gebruik van willen maken, zorgen er dan voor dat je een VPN activeert. Met een VPN scherm je jezelf af als je gebruik maakt van een openbare wifi-netwerk. Aan deze VPN-diensten zitten wel maandelijkse of jaarlijkse kosten verbonden

6. Installeer je updates
Met het installeren van nieuwe updates van de software op een telefoon, computer of tablet worden vaak ook beveiligingslekken verholpen. Zorg er dus voor dat je apparaten altijd up-to-date zijn.

7. Inschakelen van tweestapsverificatie
Tweestapsverificatie houdt in dat er nog een stap komt na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord bij een internetdienst. Dit kan bijv. een extra code zijn die naar je telefoon wordt verzonden. Gmail, Dropbox en ING maken hier o.a. ook gebruik van. Zonder jouw telefoon heeft de hacker dan dus weinig aan alleen je gebruikersnaam en wachtwoord.  

 

Bron: rtl.nl