3.192 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Hoe vult een student zijn tijd in?

Dinsdag 27 september 2016 - Gast

Velen beschouwen hun studententijd als de mooiste tijd van hun leven. Want naast studeren, huishouden en andere verplichtingen, spenderen studenten de meeste tijd aan ontspanning, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van OCW. Hoe een student zijn tijd precies indeelt, lees je hier.

[tekst]
In het kader van een onderzoek naar de tijdsbesteding van studenten, hielden eerstejaarsstudenten bedrijfskunde een dagboek bij van hun dagindeling. Het rapport ‘Studiesucces in de Bachelor’, dat naar aanleiding van dit onderzoek is opgesteld, laat zien dat studenten gemiddeld 188 minuten per dag studeren. Tijdens een tentamenweek ligt het gemiddelde op 337 minuten. Studenten besteden ongeveer net zoveel tijd aan huishouden en verzorging als aan de studie in een normale collegeweek. Daarnaast hebben veel studenten een bijbaan die in een collegeweek en een tentamenweek respectievelijk gemiddeld 56 en 22 minuten in beslag neemt.

Ontspanning
Van alle overige tijd die studenten op een dag te besteden hebben, is een groot deel gereserveerd voor ontspanning. In een collegeweek en een tentamenweek is dat respectievelijk 269 en 217 minuten per dag. Lekker, maar is zoveel tijd voor ontspanning wel nodig? Voldoende ontspanning is enorm belangrijk, maar het gaat hierbij vooral om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Veel studenten ontspannen op de verkeerde manier door bijvoorbeeld te veel films en series te kijken op Netflix en Popcorn Time. Ontspannend, maar ook funest voor je slaapritme. Onderzoek toont namelijk aan dat teveel gebruik van schermen als laptops, smartphones en tablets de slaapkwaliteit vermindert, waardoor je overdag vaak te moe bent om je goed te kunnen concentreren op je studie.

Er zijn andere manieren om in minder tijd meer te ontspannen. Het nemen van een warm bad is hiervan een goed voorbeeld. Vooral een kwalitatieve Jacuzzi kan enorm ontspannend werken. Het water in deze baden blijft op 38 graden en die warmte zorgt ervoor dat alle spieren in het lichaam ontspannen. Dit zorgt er ook voor dat je mentaal ontspant, tot rust komt en je hoofd kunt legen. Met name vlak voor het slapen gaan is de Jacuzzi effectief. Je valt sneller en dieper in slaap, waardoor je de volgende morgen fitter wakker wordt en je je beter kunt concentreren tijdens college. Een ideaal middel dus om in korte tijd effectief te ontspannen.