4.983 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Hoge werkdruk zorgt voor meer diefstal op de werkvloer

Donderdag 10 april 2014 - Sanne Hofman

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek dat er iets meer wordt gestolen op de werkvloer in Nederland. Vaak zijn het de medewerkers waarvan je het niet verwacht die spullen of geld stelen van hun baas. Nu blijkt dat hoge werkdruk en stressvolle banen vaak een oorzaak zijn van het stijgende aantal fraudezaken en diefstallen op de werkvloer.

In deze tijd van economische crisis voelen de mensen een hogere werkdruk. Veel meer werknemers ervaren stress op het werk. Zij zien deze hogere werkdruk als een excuus om af en toe te stelen of spullen mee te nemen van hun werkgever.

“Fraude en diefstal binnen een bedrijf worden steeds erger. Vooral binnen het midden- en kleinbedrijf is het aantal fraudegevallen sterk toegenomen. Grotere bedrijven weten wel hoe ze ermee om moeten gaan, maar veel instellingen helemaal niet. Die reageren dan vanuit hun emotie en nemen zodoende de verkeerde stappen.” zegt Piet van Gelder, adviseur en trainer van bedrijven om interne criminaliteit tegen te gaan.


Dalende loyaliteit
Wat is de oorzaak van dit stijgende aantal fraudegevallen en diefstallen binnen bedrijven? “Het stelen komt voort uit een dalende loyaliteit naar de werkgever toe. Kortere arbeidsovereenkomsten werken een misstap in de hand. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat medewerkers met gevoelige informatie aan de haal gaan om vervolgens een concurrerend bedrijf te starten.” zegt Richard Franken, directeur van bedrijfsrecherchebureau Hoffmann.


Oplossingen
Richard Franken vertelt dat er verschillende oplossingen zijn om interne criminaliteit tegen te gaan. “Meer werknemers om de werkdruk te verminderen is een goede oplossing. Daarnaast moeten werkgevers onderbetaling en onbetaald overwerken voorkomen aangezien dit ook een aanleiding is voor diefstal. Met een principe oog om oog, tand om tand. De werknemer heeft namelijk het idee dat er ook van hem gestolen wordt, dus dan mag stelen van de baas ook.”

“Werknemers proberen hun gedrag te rationaliseren, het voor zichzelf goed te praten. En een stressvolle baan is voor hen een goede reden om te stelen. Net zoals velen het normaal vinden dat je de verzekering oplicht of de Belastingdienst een poot uitdraait. Dat lijkt inmiddels ook wel geaccepteerd gedrag. 'Daar mag je van stelen', is het idee.” verklaart Van Gelder.


Bron: nieuws.nl