3.931 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Hoger opgeleiden hebben vaker een baan in de horeca

Donderdag 15 mei 2014 - Sanne Hofman

Hogeropgeleiden, die een hbo of universitaire opleiding hebben afgerond, nemen steeds vaker werk aan onder hun niveau. Zij werken steeds vaker in de horeca, bijvoorbeeld achter de bar. Op deze manier wordt het werk van de lager geschoolden weggepikt. Door deze ontwikkeling is een baan vinden zonder diploma op zak eigenlijk onmogelijk geworden.

Door de economische crisis nemen steeds meer hoger opgeleiden gedwongen een baan aan onder hun niveau. Zij doen vaak ongeschoold werk omdat banen van hun eigen niveau niet voldoende worden aangeboden. Op deze manier blijven de mensen zonder diploma zonder werk zitten. Hun baantjes worden nu vervuld door hoger opgeleiden. Vorig jaar werd zelfs 82 procent van de vacatures voor ongeschoold werk vervult door mensen die wel een diploma hebben. In 2008 lag dit percentage nog op 55 procent. Dit blijkt uit cijfers van het UWV.


Banen worden ingepikt
Deze ontwikkeling is eigenlijk best zorgwekkend. Lager opgeleiden hebben hierdoor veel minder kans op de arbeidsmarkt. Het probleem schuift eigenlijk steeds verder naar onder. Universitair opgeleide mensen doen werk wat bedoeld is voor mensen met een hbo diploma, afgestudeerden van het hbo doen werk dat voor mensen van het mbo is bedoeld en ga zo maar door. De mensen zonder diploma zijn nu dus de pineut.

“Mensen zonder diploma kunnen dat stapje terug niet maken. Zij vallen dan buiten de boot.” aldus arbeidsmarktexpert van UWV, Rob Witjes. Meneer Witjes ziet ook geen positieve vooruitzichten voor de arbeidsmarkt voor ongeschoolde mensen. “Door de digitalisering zullen vooral op het niveau van mbo veel banen verdwijnen. Deze groep zal dan uitwijken naar banen voor ongeschoolde werknemers.”

Ook hebben ongeschoolden vaak last van concurrentie. Studenten op zoek naar een bijbaan komen vaak in aanmerking voor hetzelfde werk als ongeschoolde mensen. “Vooral klantgerichtheid en flexibiliteit zijn competenties waar werkgevers in het laatste onderzoek zwaar aan tillen. Of het klopt is een ander verhaal, maar bij veel werkgevers bestaat het beeld dat studenten daar goed in zijn.”


Blijven bij de bijbaan
Het komt ook vaak voor dat afgestudeerden blijven hangen bij hun bijbaantje. En dan vooral bij bijbanen in de horeca. Na het afstuderen kunnen hoger opgeleiden vaak niet direct een baan vinden. “We zien al tijden dat hoogopgeleiden bijvoorbeeld in de catering werken, terwijl daar mbo-horecamensen horen te staan. Maar studenten die zijn afgestudeerd, behouden vaak hun bijbaan of zijn te trots om in de bijstand te belanden. Dan kiezen ze toch vaker voor een baantje in de horeca of detailhandel. En de werkgevers vinden dat prima.” aldus Robbert Coenmans van FNV Jong.


Bron: De Nationale Onderwijsgids