4.969 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


In dienst nemen van ex-gedetineerden, motiverend of een risico?

Maandag 16 oktober 2017 - Yvo

Rebelz aan de Rotte is een vrij bekend restaurant in Rotterdam. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit restaurant bijna volledig wordt gerund door vrouwelijke ex-gedetineerden. Zij krijgen namelijk van het management een interne opleiding van een jaar tot zelfstandig kok of gastvrouw. Een nobel initiatief maar neem je niet te veel risico als je deze ex-gedetineerden in dienst neemt? Eens een crimineel altijd een crimineel hoor je namelijk vaak.

Volgens Karin Nijman van Rebelz aan de Rotte is eens een crimineel altijd een crimineel zeker niet waar. ‘’ Iedereen verdient een tweede kans’’, aldus de eigenaresse van Rebelz aan de Rotte.

Onderzoek

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat drie maanden na de detentie vier op de vijf mannen geen baan kan vinden. 46% leeft van een uitkering en maar liefst 34% heeft geen waarneembaar inkomen.  Verder zijn de ex-gedetineerden in de groep met een uitkering gemiddeld het oudst. En wanneer mannen een opleiding hebben gevolgd voor ze hun straf hebben uitgezeten dan is de kans op werk groter. Ook is het aandeel van autochtone Nederlanders groter in de groep die wel werk heeft gevonden dan het aandeel van allochtone ex-gedetineerden.

Ervaringsdeskundige

Een goed voorbeeld van een ex-gedetineerde die maar niet aan de bak kan komen is Cliff. Na zijn veroordeling heeft hij zich voorbeeldig gedragen en ook zijn opleiding tot pedagogisch medewerker weten te halen. Hij zou nu niets liever willen dan jongeren te behoeden voor de fouten die hij gemaakt heeft, maar hij kan maar niet aan een Verklaring voor Goed Gedrag ( VOG ) komen. Dit duurt gemiddeld vier jaar nadat je bent ontslagen van rechtsvervolging, afhankelijk van de lengte van je straf. "Ik snap dat jongeren een kwetsbare doelgroep zijn en dat niet iedereen zomaar met hen mag werken. Maar ik ben een ervaringsdeskundige, ik kan ze vertellen hoe het bij mij fout is gegaan, wat zij niet moeten doen. Dat is toch ook belangrijk?", vertelt Cliff aan RTL-Nieuws.

Social impact bond

Sinds kort bestaat ook het social impact bond in Nederland. Dit is een wisselwerking waarbij bedrijven zoals ABN Amro investeren in een project waarbij ex-gedetineerden aan een baan worden geholpen. Wanneer dit lukt betaalt dit zich terug door een daling van uitkeringen. Als meer ex-gedetineerden aan de bak komen dan daalt het aantal uitkeringen, en dan hoeft het bedrijfsleven ook simpelweg minder uitkeringen te financieren door onder andere belastingen en premies. Een mooi initiatief waardoor natuurlijk meer ex-gedetineerden aan het werk komen.

De kans dat ex-gedetineerden een fout maken op de werkvloer blijft natuurlijk op papier groter dan bij mensen die geen straf hebben gekregen. Maar veel van de ex-gedetineerden hebben ook geleerd van hun fouten en willen nu laten zien dat ze gemotiveerd zijn om wat van hun leven te maken. En in dat opzicht zijn werknemers die vroeger in de gevangenis zaten wel beter dan mensen die dit niet hebben gehad.