4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Is de jeugdwerkloosheid op te lossen?

Maandag 27 augustus 2012 - Merely van der Drift

Onlangs is uit de statistieken van het CBS gebleken dat de jeugdwerkloosheid in Nederland dramatisch stijgt. De PVDA wil deze werkloosheid dan ook gaan aanpakken.

Volgens hun plannen moet elke jeugdwerkloze, wanneer ze na drie maanden geen baan hebben gevonden, een aanbod krijgen voor een stage of baan. Voor dit plan hebben ze 150 miljoen euro geïnvesteerd. Allemaal leuk en aardig, maar is het probleem niet dat ze geen baan kunnen krijgen, omdat er makkelijk gezegd gewoon geen banen zijn? Er worden steeds meer mensen ontslagen door de crisis. Hoe wil de PVDA dan ooit al die werklozen een baan of stage aanbieden?

Het is wel goed dat ze er überhaupt plannen voor maken. De jeugdwerkloosheid ligt namelijk vele, maar dan ook vele malen hoger dan de gewone werkloosheid, namelijk 12,8 % tegen 6,8 % in 2012.

Ook is er gekeken naar het niveau. Hier springt het ‘lage’ onderwijs er uit ( basisonderwijs, vmbo , eerste drie jaar havo/vwo en mbo 1). Het aantal thuiszitters is bij laag onderwijs 14 %, bij middelbaar 8,2 % en bij hoog 7,8 %. De hoogste piek was in 2004. Toen was het aantal werkloze met een laag opleidingsniveau wel 17,9 %.

Misschien is Nederland gewoon verwend. We willen niet onder ons niveau werken en daarom worden er maar duizenden buitenlandse werknemers naar Nederland gehaald die het vuile werk opknappen. De Nederlanders teren lekker op hun uitkering, terwijl ze eigenlijk wel kunnen werken. Tijd om van die dikke konten af te komen en ook werkelijk wat te gaan doen. Dan wordt het overgewicht in Nederland misschien ook wel minder.