4.067 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Jeugdwerkloosheid moet nu worden opgelost

Donderdag 30 januari 2014 - Sanne Hofman


Eerder bleek uit een onderzoek van FNV jong dat de huidige jeugdwerkloosheid zon twee miljard euro per jaar kost. Deze kosten zijn veel te hoog. SP kamerlid Sadet Karabulut is er zelfs van overtuigd dat de kosten nog hoger liggen. Daarom wil hij van minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid nu precies weten hoeveel de staat jaarlijks misloopt. Tegen die jeugdwerkloosheid moet wat gedaan worden.

De grote werkloosheid demotiveert de jongeren. Ze geven het op en trekken zich terug. Ze denken dat ze toch geen baantje kunnen vinden en laten het erbij zitten. Om hier iets aan te doen is Mirjam Sterk al eerder als ambassadeur voor het bestrijden van jeugdwerkloosheid aangesteld door het kabinet. Niet iedereen is tevreden over haar aanpak. Ondernemer Hans de Boer vindt dat zij totaal de verkeerde weg is ingeslagen. Ze reist door het land en praat erover met mensen. “Je kan er wel over praten, maar je moet het doen. De jeugdwerkloosheid moet veel actiever worden aangepakt dan nu gebeurd.” aldus Hans de Boer.


Het aantal jongeren tot en met 27 jaar zonder baan is de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld. Het totaal aantal werkloze jongeren tot en met 27 jaar staat in september 2013 op 135.000. Afgelopen december is vastgesteld dat 16 procent van de jonge beroepsbevolking werkloos is.


Veel te duur


Dit hoge percentage is niet alleen demotiverend voor de jongeren en hun toekomstplannen. Het is ook nog eens slecht voor de staatskas. Hoog tijd voor actie dus, zegt ook SP ’er Sadet Karabulut. Het is onbegrijpelijk dat er zoveel werkloze jongeren zijn terwijl ouderen steeds langer door moeten werken.


Bron: Spits en nu.nl