3.220 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Jeugdwerkloosheid nog steeds schrikbarend hoog, aanpak laat op zich wachten

Donderdag 20 juni 2013 - Richard Jonkhof

Vanochtend is bekend geworden dat de jeugdwerkloosheid 15,7% bedraagt. Toch lijkt een groot deel van Nederland het zonder goede aanpak te moeten stellen. Lodewijk Asscher, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft €25 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld voor regionale plannen om de jeugdwerkloosheid de kop in te drukken. Uit onderzoek van FNV Jong blijkt nu dat de helft van de regio’s dat geld mogelijk aan zijn neus voorbij laat gaan. Tot verbazing van FNV Jong grijpt de Minister nu naar een afleidingsmanoeuvre om onder de problemen uit te komen.

FNV Jong ondervroeg alle 35 arbeidsmarktregio’s en is geschrokken van het resultaat. De regio’s hebben nog 10 dagen de tijd om hun deel van het geld te claimen, totdat de deadline op 1 juli afloopt. Toch moest de helft van de respondenten toegeven geen concrete plannen te hebben om iets aan de jeugdwerkloosheid te gaan doen. FNV Jong voorzitter Robbert Coenmans: “Blijkbaar denkt half Nederland dat jeugdwerkloosheid vanzelf over gaat, maar de nieuwste cijfers laten zien dat ze het behoorlijk mis hebben. Het zou een klein drama zijn als het geld voor jeugdwerkloosheid nu niet effectief besteed wordt, iedere euro telt.”

Afleidingsmanoeuvre

Deze morgen kwam daar het bericht bij dat de Minister per 1 oktober nog eens €600 miljoen beschikbaar zou stellen voor de aanpak van deze problemen. Dit bedrag zou door de sociale partners moeten worden ingevuld. Coenmans: "Leuk die chocoladeletters over 'nieuwe steun' maar het is oud nieuws, die €600 miljoen stond al in het Sociaal Akkoord." Volgens Coenmans is de timing erg verdacht. "Dit is een afleidingsmanoeuvre, snel iets nieuws gaan roepen voordat iemand door heeft dat je oude plan niet werkt, terwijl het eigenlijk niet nieuws is. Daar trappen wij niet in."

Oude plannen

Een groot deel van de regio’s die wél plannen heeft komt vooral met intensiveringen van de bestaande aanpak. Met de beschikbare €25 miljoen kan tot 50% cofinanciering worden gegeven aan de lokale jeugdwerkloosheidsaanpak. Coenmans: “Veel regio’s komen niet verder dan het afstoffen van oude plannen. Bovendien lijkt er nogal wat verschil te zitten in de bedragen die regio’s zelf bijleggen op de aanpak. Dat heeft als gevolg dat jongeren slachtoffer kunnen worden van hun eigen postcode. Als je toevallig in een regio woont die de noodzaak niet onder ogen ziet kom je er bekaaid van af.”

Doelgroepen

Hoewel 21% van de regio’s expliciet aangeeft geen beleid specifiek op verschillende groepen jongeren te voeren valt op dat volgens ruim vier op de vijf regio’s juist de hoger opgeleiden steeds meer een probleemgroep vormen.  De regio’s Gelderland-Zuid en West-Brabant geven in het onderzoek aan dat de werkloosheid onder deze groep jongeren zelfs is verdubbeld.