4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Jonge mannen met goede conditie minder kans op hartaanval

Donderdag 9 januari 2014 - Sharon Kardjo

Zweedse onderzoekers concluderen dat mannen die een goede conditie in hun jeugd hebben later minder kans hebben op een hartaanval. Dit staat vermeldt in het tijdschrift European Heart Journal.

Er zijn 743.498 mannen onderzocht die tussen 1969 en 1984 in het Zweedse leger zaten. Zij hebben allemaal op hun 18e een medische keuring ondergaan. De bloeddruk werd gemeten, het gewicht werd bepaald en de lengte en de spierkracht.

Hierna moesten de deelnemers ook een fietstest doen om hun conditie te testen. De weerstand op de fiets werd per 25 Watt opgevoerd, totdat de mannen helemaal uitgeput raakten. De mannen werden door de Zweedse onderzoekers in 5 groepen verdeeld, namelijk van slechtste naar beste conditie.

Alle mannen werden tot 1 januari 2011 gevolgd. In deze periode zijn er 7.575 hartaanvallen geweest, wat betekent dat er ongeveer 1.222 hartaanvallen per 100.000 man zijn. De vijf verschillende groepen werden onderling met elkaar vergeleken en het bleek dat de groep met de slechtste conditie 2.1 keer meer kans hadden op een hartaanval dan de mannen in de groep met de beste conditie.

Bron: NU.nl