4.677 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Jonge vrouwen verdienen meer dan mannen

Vrijdag 7 maart 2014 - Sanne Hofman

Al eerder bleek dat het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren iets is verminderd. Uit de cijfers die het CBS vandaag publiceerde blijkt dat vrouwen tussen de 25 en 30 jaar in 2012 zelfs per uur meer betaald kregen dan mannen.

Wat de cijfers van het CBS ons al eerder lieten zien was dat in 2008 het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld 20 procent was. In 2012 daalde dit percentage naar 18 procent. Dit is een kleine daling maar laat wel een positieve ontwikkeling zien.


Nieuwe cijfers
Uit de nieuwe cijfers die het CBS vandaag publiceerde blijkt dat vrouwen tussen de 25 en 30 jaar in 2012 per uur gemiddeld meer verdienden dan mannen van dezelfde leeftijd. Een verklaring hiervoor wordt ook gegeven. Vrouwen uit deze leeftijdscategorie zijn vaak iets hoger geschoold dan de mannen tussen de 25 en 30 jaar. Vandaar dat het uurloon van de vrouwen hoger is.

In andere leeftijdscategorieŽn verdienen vrouwen nog wel minder dan mannen. Het loonverschil tussen mannen en vrouwen van de leeftijd 35 tot 40 jaar bedroeg 10 procent. In de leeftijdscategorie 40 tot 45 jaar bedroeg dit verschil zelfs 17 procent. Het hoogste percentage loonverschil tussen mannen en vrouwen is te vinden in de leeftijdscategorie 50 tot 55 jaar. In deze categorie bedraagt het verschil maar liefst 24 procent.

Het grootste verschil in lonen tussen mannen en vrouwen vind je in de financiŽle sector. Bij banken bijvoorbeeld, verdienen mannen gemiddeld 30 procent meer dan vrouwen. Dit komt doordat mannen in deze sector vaak hoge functies bekleden, zij zijn in de top van een bedrijf te vinden. Vrouwen hebben in de financiŽle sector vaak wat lagere functies.

Uit de cijfers blijkt als laatst dat in de bouwsector de loonverschillen tussen mannen en vrouwen het kleinst zijn. De inkomensverschillen liggen hier tussen de 15 en 18 procent. Nog steeds erg hoog dus.


Verklaring
Voor het oplopende verschil in loon tussen mannen en vrouwen van de verschillende leeftijdscategorieŽn is een verklaring. Uit cijfers en onderzoeken blijkt namelijk dat vrouwen vaak minder gaan werken of zelfs stoppen met werken na het krijgen van kinderen. “Onderbrekingen van de arbeidsmarktloopbaan en deeltijdwerk verkleinen de carriŤrekansen van vrouwen met op langere termijn als resultaat een lager uurloon.” aldus het CBS.


Bron: RTLnieuws