4.971 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Jou carrière overzicht in een aantal levensfases

Vrijdag 29 september 2017 - Yvo

Veel mensen doorlopen dezelfde levensloop voordat ze met pensioen gaan. Beginnen met werken rond je 20e en stoppen wanneer je een jaartje of 65 bent. En iedereen doorloopt een aantal fases in hun tijd op de arbeidsmarkt, bewust of onbewust. Bij deze een uitleg van de, voor sommige herkenbare, levensloop van een gemiddelde werknemer.

Tienerjaren
 
In je tienerjaren ben je nog niet echt bezig met deze levensloop maar heb je op carrière gebied wel een aantal andere dingen aan je hoofd. Je bent namelijk op zoek naar wat je wilt in je verdere carrière, je zoekt naar de goede studie of misschien al de goede baan. Zoek in de deze fase vooral uit welke dingen je leuk vindt en probeer veel dingen uit.
 
Van 20 t/m 30 jaar
 
De tijd is definitief gekomen om een baan te kiezen. De keuze is enorm maar je wilt natuurlijk het liefst een baan die je het allerleukst vind en die bij je studie past. Belangrijk hierbij is dat je jezelf niet met je vrienden moet vergelijken, iedereen heeft zijn eigen carrière en loopbaan. Maak keuzes dus op jou tempo en laat je niet teveel afleiden door wat andere belangrijke mensen om je heen doen. 
 
Van 30 t/m 40 jaar
 
In deze periode ben je vaak eenmaal gesetteld en doe je een baan waar je echt plezier in hebt. Dan is het tijd om je carrière steeds meer vorm te geven. Zorg er wel voor dat je niet gefocust blijft op je huidige baan en stekkie. Het is belangrijk dat je open blijft staan voor andere aanbiedingen want hier kan altijd een goede kans bijzitten om je carrière in een opwaartse spiraal te laten komen.
 
Van 40 t/m 50 jaar
 
In deze fase ga je ervoor zorgen dat jou carrière de ideale wordt voor bedrijven die jou een mooie kans kunnen bieden. Zorg er in deze fase voor dat je goed weet wat je wilt. Wil je nog verder carrière gaan maken en wil je hogerop binnen je organisatie of een ander bedrijf? Of wil je langzaam af gaan bouwen en blijven zitten waar je zit. Beide opties zijn goed zo lang jij je maar goed voelt bij je keuze.
 
Van 50 t/m 60 jaar
 
In deze periode heb je al een hoop ervaring en expertise opgedaan in jou vakgebied. Dit kun je overbrengen aan jongere werknemers die nog aan het begin staan van hun carrière. Ook kun je wellicht nadenken over wat je het bedrijf wilt gaan nalaten en wat je anderen nog wilt leren.
 
 
Vanaf 60 jaar
 
Vanaf deze leeftijd word je vaak gezien als de wijze werknemer waarvan de jongeren in het bedrijf veel kunnen leren. Je hebt veel meegemaakt in je carriere, maar sta ook open om dingen te leren van de jongere werknemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe trends of technologieën.