4.675 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Kinderarbeid, zelfmoord en veiligheidrisico’s bij Foxconn

Vrijdag 19 oktober 2012 - Merely van der Drift

Foxconn, een van de fabrieken waar de iPhone gemaakt wordt, blijft maar slecht in het nieuws komen. Het begon al in 2010 en van de week werd bekend dat er kinderarbeid aanwezig was in de fabriek. Kinderen van 14 jaar hielpen mee met het maken van de iPhone.

Het lijstje stapelt zich maar op. In 2010 pleegden verschillende medewerkers zelfmoord vanwege de barre omstandigheden in de fabriek. Vlak voor de iPhone 5 uitkwam, werd bekend dat studenten van school waren geplukt voor een genaamde stage in de fabriek. De ‘stagiaires’ en hun ouders waren hier alleen niet van op de hoogte. Na geklaag van heel China, besloten ze de studenten weer naar school te laten gaan.

Van de week werd het echt bont toen uitkwam dat de stagiaires 14 jaar waren. Terwijl je 16 moet zijn om te mogen werken. Hoewel ze het eerste keihard ontkende, konden ze er niet langer omheen en gister hebben ze toegegeven dat er inderdaad aan kinderarbeid werd gedaan. Nintendo laat daar ook hun populaire spelcomputer Wii U maken en gaat nu in gesprek met Foxconn. Zij vinden de regelingen van uitbesteding, productie en arbeid namelijk erg belangrijk.

Apple had sowieso al geklaagd over de omstandigheden waarin de medewerkers moesten leven. Deze omstandigheden gingen tegen de interne regels van Apple in. Foxconn heeft nu bekend gemaakt dat de salarissen omhoog gaan en de werkwerken terug worden gebracht naar 49 uur. Daarbij wordt de veiligheid beter en worden er nog meer mensen aangenomen.

Bron: nu.nl