4.979 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Koffie op het werk, een gewoonte of pure noodzaak?

Dinsdag 19 september 2017 - Yvo

Het is de meest gedronken drank op de werkvloer en het wordt door bijna elke medewerker wel gedronken. Het houdt miljoenen over de hele wereld draaiende tijdens hun werk, namelijk koffie. Het zorgt ervoor dat je in beweging blijft door een wandeling naar de koffieautomaat en het verhoogd sociale interactie op de werkvloer. Maar teveel koffie is ook niet gezond aangezien het onder andere kan leiden tot verhoogd cholesterol en schade aan je lever. In dit artikel maak ik een analyse van de voor- en nadelen van koffie.

Er zijn vele voor- en nadelen bekend over de werking van koffie op het lichaam en andere zaken die belangrijk zijn tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Maar de meeste werknemers zijn hier niet van op de hoogte omdat simpelweg de interesse hier niet altijd ligt. Koffie is vaak een gewoonte om te drinken tijdens het werk. Iedereen doet het en aangezien de mens een kuddedier is blijft het koffiegebruik in de lift zitten. 
 
Sociaal +
 
Het eerste voordeel sluit zich aan op het idee dat de mens een kuddedier is en dat dus vaak iedereen binnen het bedrijf koffie drinkt. Het verhoogt namelijk sociale interactie onder de werknemers. Een praatje bij de koffieautomaat of tijdens de wandeling naar de schenker van de koffie is vaak iets wat het plezier in het werk verhoogd. Door meer plezier in het werk zijn mensen ook geconcentreerder en zijn ze vaak productiever. 
 
Verslavend – 
 
Een van de belangrijkste stoffen in koffie is cafeďne. Een oppeppende stof waardoor veel mensen het gevoel hebben dat ze meer energie hebben als ze een verse kop koffie hebben gedronken. Maar cafeďne heeft ook zijn keerzijde, het is namelijk een erg verslavingsgevoelige stof. Dit houdt ook in dat je ontwenningsverschijnselen krijgt als je het niet drinkt, en dat je meer nodig hebt voor hetzelfde effect wat koffie kan bieden. Niet echt iets wat mij heel prettig lijkt.
 
Voorkomen ziektes + 
 
Parkinson, Alzheimer, dementie en diabetes. Het is zo maar een greep uit de ziektes die worden tegen gewerkt door het drinken van koffie. Het aparte aan deze bewering is alleen dat er wel veel onderzoek naar is gedaan waar uit blijkt dat koffiedrinkers effectief minder kans hebben om deze ziektes te krijgen. Maar de precieze reden van dit fenomeen is bij de onderzoekers onbekend.
 
Slaaptekort – 
 
Koffie zorgt voor extra energie maar dit heeft natuurlijk ook een keerzijde. De cafeďne geeft namelijk energie doordat deze stof een bepaalde neurotransmitter in je hersenen tegenhoudt die zorgt voor rust en die slaap stimuleert. Als je dit dus veel drinkt of voor dat je gaat slapen kan dit heel nadelig zijn voor je slaap, en een goede nachtrust hebben de meeste werknemers hard nodig. 
 
Gezond +
 
Koffie is voor vele mensen een welkome aanvulling op het dagelijkse eetpatroon. In de zwarte drank zitten namelijk enorm veel antioxidanten die onder andere meehelpen aan een betere weerstand. Het is zelfs zo dat de meeste mensen meer antioxidanten uit koffie halen dan uit groente en fruit.
 
Angst – 
 
Mensen die gevoelig zijn voor psychische instabiliteit kunnen ook last hebben van stemmingswisselingen en angstaanvallen wanneer ze teveel koffie drinken. Dit kan komen door het slaaptekort wat een ander gevolg is van veel koffie drinken maar dit kan ook al gebeuren als mensen gevoelig zijn voor cafeďne.
 
Kortom er zijn dus tal van lijstjes te maken van de positieve en negatieve punten van koffie. Maar de traditie om koffie te drinken op de werkvloer zal allicht nog een tijdje diep geworteld in de Nederlandse cultuur blijven zitten. Dus neem nog een lekker ‘bakkie pleur’ maar zorg er wel voor dat het niet je levenselixer wordt.