4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Meer energie en minder chagrijnig door kortere reistijd

Dinsdag 15 april 2014 - Sanne Hofman

Uit de resultaten van een enquête van Multiscope blijkt dat ruim een derde van de Nederlandse werknemers minder tijd kwijt zou willen zijn aan het reizen naar het werk. Werknemers geven aan meer tijd over te willen hebben voor het gezin, om te slapen en om te sporten. Uit het onderzoek blijkt dat minder woon-werkverkeer de positie van de werknemers verbetert en het is natuurlijk veel beter voor het milieu.

Afgelopen donderdag, 10 april, was het Nationale Banenruildag, een initiatief van banenruil.nl. De dag is in het leven geroepen om even stil te staan bij het feit dat werknemers met dezelfde functie vaak elkaars wegen kruisen op weg naar het werk.

“Deze mensen zoeken niet snel naar een nieuwe baan, omdat ze tevreden zijn in hun functie. Maar als je datzelfde werk dichterbij kan doen, levert dat grote winst op in de work-life balance. Fittere en gelukkigere werknemers presteren beter en zijn minder vaak ziek. En het milieu wordt minder belast, daar heeft iedereen baat bij.” aldus Max Boodie, oprichter van Banenruil.nl.

Naar aanleiding van deze Nationale Banenruildag heeft Multiscope een enquête opgesteld. Ruim 760 Nederlandse werkgevers en werknemers werden ondervraagd over het woon-werkverkeer en over hun beleving daarbij.


Kortere reistijd
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 39 procent van de werknemers meer dan 5 uur per week aan reizen besteed. Maar liefst 12 procent reist 10 uur of langer per week naar het werk en weer terug.

Uit de resultaten van het onderzoek kwam heel erg sterk naar voren dat de Nederlandse werknemers het liefst zo kort mogelijk reizen naar hun werk. Ruim 60 procent van de werknemers die meer dan vijf uur per week reist zou een kortere reistijd willen. Zij zouden snel een baan accepteren als dit een korte reistijd oplevert.


Minder salaris
Werknemers zijn zelfs bereidt om een deel van hun salaris in te leveren als zij minder lang hoeven te reizen naar hun werk. 33 procent van de ondervraagden geeft in het onderzoek aan van baan te willen ruilen als dat ze 15 minuten minder reistijd oplevert. Als de reistijd met 30 minuten wordt verkort geeft 67 procent van de ondervraagden aan van baan te willen ruilen. 13 procent van de Nederlandse werknemers geeft in het onderzoek aan salaris te willen inleveren voor een baan met een kortere reistijd.


Meer tijd, meer energie
De ondervraagden geven aan dat zij de tijd die zij winnen met een kortere reistijd naar het werk goed kunnen besteden. Zij zouden die tijd besteden aan ontspanning, het gezin of de partner, slapen of sporten. Ook geeft 33 procent van de werknemers aan dat zij door een kortere reistijd veel meer energie zouden hebben op het werk. De reistijd naar het werk en terug naar huis wordt door bijna de helft van de ondervraagden gezien als weggegooide tijd. Zelfs 18 procent geeft in het onderzoek aan chagrijnig te worden van de weggegooide tijd op de weg en in de files.


Bron: Managers online