3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Persberichten

NieuwsberichtenColumns


Meerderheid studenten spaart en wil niet lenen

Woensdag 11 december 2013 - Sharon Kardjo

Studenten hebben het niet altijd even gemakkelijk, maar ondanks dat proberen veel studenten toch te sparen. De meerderheid van de studenten spaart elke maand een gedeelte van het geld dat onder andere verdiend wordt door een bijbaan. Dit blijkt uit het Nationale Bijbanenonderzoek 2013 van Zoekbijbaan.nl

Redenen voor sparen
Bij sparen wordt er niet snel gedacht aan studenten, maar toch spaart 69% van de studenten. Veel ondervraagden sparen voor later. Zo zegt één van de ondervraagden: ‘’Ik spaar nu alvast voor later. Hierbij denk ik vooral aan mijn toekomstige hypotheek.’’Opvallend is het verschil tussen Mbo’ers en Hbo’ers die voor later sparen. Onder de Mbo’ers is dit slechts 52%, terwijl dit onder de Hbo’ers 75% is.

61 procent geeft aan dat zij sparen voor onverwachte uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine of auto. 37 procent geeft aan dat zij sparen voor iets duurs wat zij op dit moment niet kunnen betalen, zoals een rijbewijs of buitenlandse stage.

Handig sparen
Aan de studenten die aangaven te sparen werd ook gevraagd naar de handigste manier van sparen. 53 procent van de studenten geeft aan dat zij handig sparen door elke maand een bepaald bedrag aan te kant te zetten. Dit kan automatisch gaan en het voordeel hiervan is dat je spaargeld onopgemerkt blijft groeien. 40 procent zegt dat zij al hun extra inkomsten aan de kant zetten. Denk bijvoorbeeld aan boodschappengeld, waarvan een deel overblijft. Sommige studenten (27%) hebben een aparte spaarrekening geopend en 64% geeft aan dat zij hierdoor minder snel geld opmaken.

Geld lenen
Er werd ook gevraagd naar de overweging om geld te lenen bij een instantie. Op deze vraag geeft  de meerderheid (75%) aan dat zij het niet zouden overwegen om geld te lenen bij een instantie. 83 procent van de studenten geeft aan dat zij dit niet willen, omdat in de meeste gevallen er een hoge rente tegenover staat. Ondanks het lage rentepercentage  bij IB-Groep vinden studenten dit toch  niet interessant genoeg. Geld lenen is ook tegen sommige mensen hun principes in en zij willen niet afhankelijk zijn van anderen. 25 procent geeft aan wel te overwegen om geld te lenen, maar dan alleen voor noodzakelijke dingen, zoals het betalen van de huur.

Het Nationale Bijbanenonderzoek
Het Nationale Bijbanenonderzoek 2013 werd gehouden in november  2013 door Zoekbijbaan.nl. Dit is een landelijke vacaturebank voor parttime werk. Aan het onderzoek deden ruim 1800 respondenten mee. Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.