4.979 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


#Metoo, de opstand tegen seksuele intimidatie

Maandag 6 november 2017 - Yvo

Kevin Spacey, Harvey Weinstein en Jelle Brandt Corstius. Bekende namen die allemaal in opspraak zijn gekomen door de #metoo. De hashtag die in het leven is geroepen om slachtoffers van seksueel misbruik een platform te geven zodat ze hun verhaal kunnen doen. Maar hoe is dit probleem ineens zo groots in het nieuws gekomen en welke aanleidingen zijn er geweest om internationale en nationale sterren hun verhaal te laten doen?

Begin
 
De hashtag begon bij de Italiaanse actrice Alyssa Milano. Zij plaatste voor het eerst de oproep via Twitter om alle vrouwen ter wereld die te maken hebben gehad met seksuele intimidatie te verenigen. Door massaal de #metoo te gebruiken wilde de Italiaanse schone laten zien hoeveel dames op de wereld met dit probleem te maken hebben gehad. Dit deed ze aan de hand van de bekentenissen van bekende actrices over de Hollywood-producent Harvey Weinstein. Hij zou zich namelijk hebben vergrepen of intimidatie aan actrices als Gwynneth Paltrow en Angelina Jolie. De #metoo is daarna wereldwijd opgepakt door allerlei dames en ook heren die eenzelfde traumatische ervaring hebben meegemaakt. De hashtags komen uit landen als Engeland en Frankrijk maar ook landen als India en Pakistan hebben dames die de hashtag gebruiken.
 
Verschillend
 
De betuigingen die met de hashtag worden gedaan lopen enorm uiteen. Vrouwen die tijdens het uitgaan bijvoorbeeld onaangenaam op de billen worden getikt, maar ook vrouwen die echt verkracht zijn en dus tegen hun zin in seksuele handelingen hebben verricht. Daardoor is de mate van strafbaarheid voor de vele delicten die op Twitter verschijnen erg lastig te meten. Wanneer iets namelijk wel toelaatbaar en ontoelaatbaar is daar zijn veel critici het niet over eens. Want ieder individu ziet dit anders. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met je geloof of met je jeugd. Daarom vindt de politie het ook lastig in te schatten waar wel en waar niet een onderzoek te starten. 
 
Carričre 
 
Het verhaal van de top acteur Kevin Spacey is wellicht nog het meest opmerkelijke. De acteur en producent van de Netflix hitserie House of Cards is namelijk ook vanuit verschillende hoeken beticht van seksuele intimidatie tegen jonge mannelijke collega’s. Het begon bij het interview met Star Trek acteur Anthony Rapp die Spacey ervan betichte hem seksueel te hebben geďntimideerd op terwijl hij pas 14 jaar was. Na het verhaal van Rapp durfden andere slachtoffers van Spacey ook hun verhaal te doen waardoor hij steeds meer aantijgingen zijn kant op kreeg. Zo raakte de gevierde acteur binnen een tijdsbestek van een week van held in de acteerwereld tot een man met een heel ander imago. Zo maakt hij geen kans meer op een Emmy, Oscar of andere oeuvreprijzen waar hij voor genomineerd was. Deze zijn ingetrokken vanwege de beschuldigingen die op zijn naam staan. 
Een hoop is er dus gebeurd in zo’n korte tijd rondom dit thema maar uit de wereld is het natuurlijk niet zo maar. Er wordt nu over gesproken en mensen durven hun verhaal te doen en dat is iets wat goed is. Maar of het ook daadwerkelijk invloed heeft op het verminderen van seksuele intimidatie moeten we in de toekomst zien. Want iedereen is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen.